Octavian Jurma: Cei care au trecut prin COVID-19, grupul de persoane cele mai reticente la vaccinare

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că cel mai numeros grup de persoane reticiente la vaccinul anti-COVID-19, în România, este format din cei care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, iar acesta numară între 4 și 7 milioane de persoane, mai mulți decât cei care s-au vaccinat până acum.

„Acest grup ar fi trebuit adresat cu un alt tip de comunicare decat ‘vaccinarea aduce fericirea’. În primul rând, ar fi trebuit să le dăm posibilitatea să se vaccineze și cu o singură doză ca rapel. Le-am fi putut explica că în cazul lor, prima doză de vaccin a fost chiar virusul, iar a doua e vaccinul, adică tot o bucată de virus, dar inactivată. Ar fi însa și mai bine să se vaccineze cu ambele doze. Îi putem asigura că astfel vor avea o imunitate chiar mai bună decât cei la care prima doză a fost tot un vaccin. Cu alte cuvinte, să îi ajutăm să își imagineze cum ei vor deveni super-eroii pandemiei și cum virusul se izbește neputincios de platoșa lor forjată din aliajul infectare-vaccinare. Și încă putem, pentru că e încă adevărat.Iată însă un nou motiv pentru cei infectați să se vaccineze: covidul lung sau cronic (long COVID)”, a explicat Octavian Jurma.

Cercetătorul Octavian Jurma a spus că atât Universitatea Yale din SUA cât și o serie de studii din Marea Britanie au demonstrat că vaccinarea ajută la rezolvarea simptomelor cronice care afectează 25% din pacienții care se vindecă de COVID-19.

„Aceste simptome sunt diverse, persistente și impredictibile și includ tuse cronică, dureri în piept, respirație dificilă, tulburări de somn și memorie, iar în unele cazuri chiar leziuni de organe. Leziunile neuronale sunt de altfel mai frecvente în COVID-19 decât se estima ințial”, a explicat medicul.

Acesta a mai spus, citând un articol din revista Nature, că simptomele de lungă durată dupa boală, long COVID, afecteaza și unul din zece copii între 2 și 11 ani, și 13% dintre cei între 12 și 16 ani, adica unul din zece copii, inclusiv la cei ușor simptomatici.

Astfel, Jurma a spus că acesta este un motiv în plus să ne vaccinam copiii și să ne ferim pe noi și copiii noștri de riscurile de lungă durată a unei boli încă necunoscute.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.