Octavian Jurma: Copiii noștri sunt acum în pericol de patru ori mai mare decât în valul Delta

Cercetătorul Octavian Jurma atenționează că în valul generat de varianta Omicron copiii sunt mult mai expuși, mai ales în contextul în care ei se reîntorc în format fizic în școli, după vacanța de sărbători.

”Am sperat până în ultima clipă că se va anunța deschiderea școlilor în format online odată cu recunoașterea oficială a amenințării valului 5 – Omicron. Ca să nu spuneți că nu v-a spus nimeni: copiii noștri sunt în pericol de patru ori mai mare decât în valul Delta! Dechiderea școlilor în format fizic imediat după petrecerile de Revelion sunt un atentat direct și asumat politic la sănătatea și viața copiilor noștri”, mai precizează Octavian Jurma într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cercetătorul mai atrage atenția și asupra unor aspecte care nu sunt prevăzute în planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19, care este așteptat să lovească țara noastră în luna ianuarie 2022.

Potrivit cercetătorului, în raportul și în planul de măsuri prezentate miercuri la Ministerul Sănătății nu este subliniată importanța boosterului și nici nu a fost anunțat vreun plan de reducere a intervalului minim pentru booster, o măsură extrem de așteptată în opinia specialistului.

Totodată, ”nu se subliniază importanța folosirii unor măști mai performante (ex: FFP2/N95) și  nu se fac recomandări de evitare a evenimentelor sociale în care un număr mare de oameni nu poartă mască pentru o perioadă mai lunga de timp (> 1 oră)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a cercetătorului.

Pe de altă parte, Octavian Jurma spune că ”poate cel mai ingrijorator aspect este ignorarea pericolului crescut pentru copii a valului Omicron:

– Nu se recunoaște riscul mult mai mare pentru copii și tineri al infecției cu Omicron

– Nu sunt anunțate pregătiri speciale în zona pediatrică

– Nu se vorbește deloc de școli și măsurile suplimentare de protecție a copiilor și profesorilor.

– Nu se vorbește de faptul că școlile vor fi lovite de valul 5 înaintea spitalelor

– Nu avem criterii obiective de trecere în online a școlilor

– Nu se subliniază importanța vaccinării copiilor în contextul deschiderii fizice a școlilor”.

Cercetătorul subliniază faptul că ”prevenția infectării și vaccinarea sunt singurele măsuri imediate posibile și absolut necesare în rândul populației, dar nu s-a facut și nu se va face nimic în afară de recomandări și un ipotetic dialog și parteneriat între autorități și populație.”

De altfel, Jurma recomandă pe lângă ”măsurile foarte importante și utile enunțate în documentele prezentate de INSP și Ministerul Sănătății” și boosterul, vaccinarea copiilor și a tinerilor pentru a evita spitalizarea și long-COVID, masca FFP2 (N95) sau FFP3 (N99), evitarea evenimentele sociale cu număr mare de persoane unde nu se poartă masca (petreceri în spații închise cu necunoscuți, evitarea prezenței fizice în clasă în prima săptămână de la deschiderea școlilor, purtarea măștii FFP2 dacă totuși elevii sunt prezenți în clase, clasele să fie foarte bine ventilate mai ales că distanțarea fizică  în clase devine irelevanta în cazul Omicron.

Cercetătorul întărește recomandarea Ministerului Sănătății, aceea de testare de comun acord înainte de evenimentele unde nu se poartă mască.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.