Octavian Jurma: Întârziere de doi ani în atingerea ţintei de 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că vom atinge cu doi ani mai târziu ținta de vaccinare de zece milioane de persoane, respectiv 52% din populația rezidentă, dacă se menține media de vaccinare din ultimele șapte zile.

Octavian Jurma a adăugat că ținta de 95% din populație imunizată anti-COVID-19, necesară pentru a putea opri tulpina Delta “e inimaginabilă” prin vaccinare în acest moment.

“Din pacate, nu vom avea nici 30% din populaţie vaccinată la deschiderea şcolilor. Asta e solidaritatea noastră faţă de cei care nu se pot vaccina.Ţinta de 70%, minimul necesar pentru tulpina ancestrală virusului SARS-CoV-2. nici nu am avut curaj să calculez când va fi atinsă. Ţinta de 95% din populaţie imunizată pentru a putea opri tulpina Delta e inimaginabilă prin vaccinare în acest moment”, a atenţionat cercetărorul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Afirmaţiile sale vin în contextul în care Comitetul naţional de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, sâmbătă, că a fost depăşit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

“Problema nu este că am atins ţinta de 5 milioane de persoane (26% din populaţia rezidentă) vaccinate cu minimum o doză de vaccin cu 2 luni mai târziu decât ne-am asumat public. Era doar un reper intermediar menit să condiţioneze anumiţi paşi de relaxare. Ţinta a fost ratată, dar relaxarea s-a făcut oricum, în ciuda hotărârilor de Guvern. Problema este că vom atinge cu 2 ani mai târziu ţinta de vaccinare de 10 milioane (52% din populaţia rezidentă) dacă se menţine media de vaccinare din ultimele 7 zile”, a explicat Octavian Jurma.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.