Octavian Jurma: Mortalitate directă cauzată de COVID-19 ar putea fi mai mică pentru că predomină infecţiile în rândul tinerilor

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma susține că în valul trei al pandemiei, rata de mortalitate directă cauzată de COVID-19 ar putea fi mai mică deoarece predomină infecțiile în rândul persoanelor tinere.

„Aşa cum bănuiam teoretic, iată că se confirmă şi în realitate că valul 3 va fi predominant produs de infecţiile din rândul tinerilor. Numărul de infectări în categoria 0-9 ani este deja la nivelul maximului din noiembrie, iar rata de infectare la un nivel de 4 ori mai mare decat media naţională! Cel din categoria 10 – 19 se infectează de două ori mai repede decât media naţională. Acest lucru ne dă speranţă că în valul 3 rata de mortalitate directă datorată bolii COVID-19 va fi mai mică. Rămâne însă ameninţarea brutală a mortalităţii datorate indirect pandemiei de COVID-19 care a fost de două ori mai mare în valul 2 (in Romania) decat cea datorată bolii. Acest aspect trebuie să ne atragă atenţia şi asupra necesităţii de a respecta cu stricteţe măsurile de siguranţă în şcoli”, potrivit medicului Octavian Jurma.

În acest context, medicul îi sfătuieşte pe tineri să se păzească de infecţie, să nu participe la petreceri şi să poarte masca permanent când sunt în preajma altora.

„Ştiu că este greu dar nu vă doriţi pe constiinţă boala sau moartea cuiva drag. E o povară cumplită care creşte cu vârsta chiar dacă acum pare banală. Vaccinul este după colţ şi ne va elibera pe toţi dacă nu ajutăm virusul să producă variante rezistente”, potrivit lui Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.