Oficial ECDC: Avem între două și patru săptămâni ca să ne asigurăm că vârstnicii și pacienții cu afecțiuni cronice sunt vaccinați antigripal

Pasi Penttinen, șeful programului de gripă din cadrul Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenția că sezonul de gripă a început deja pe continentul european, după un start mai lent la finele anului trecut. Astfel, mai multe țări raportează transmitere larg răspândită a infecțiilor cu virusuri gripale.

Răspândirea geografică a infecțiilor cu virusuri gripale, săptămâna 1/2019 (Sursa: ECDC)

„Înseamnă că avem între două și patru săptămâni ca să ne asigurăm că vârstnicii și pacienții cu afecțiuni medicale cronice sunt vaccinați [împotriva gripei]”, transmite medicul finlandez într-o înregistrare video. Totodată, Penttinen reamintește că există și medicamente antivirale, care pot fi administrate celor bolnavi de gripă.

În România, Ministerul Sănătății a achiziționat, pentru sezonul 2018–2109, doar 1.300.000 de doze de vaccin gripal, care se administrează gratuit prin intermediul medicilor de familie, în special persoanelor vârstnice sau cu afecțiuni cronice. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, până la 6 ianuarie se vaccinaseră 1.203.057 de persoane. Până la 16 ianuarie, în România au murit zece persoane în urma complicațiilor dezvoltate pe fondul infecției cu virusuri gripale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.