Oficialul OMS care a declarat că asimptomaticii transmit rar coronavirusul, revine asupra declarațiilor sale

O expertă a Organizația Mondială a Sănătății a revenit marți asupra afirmației ei potrivit căreia transmiterea coronavirusului de către persoane care nu au simptome este „foarte rară”.

Dr. Maria Van Kerkhove, care a făcut comentariul original la un briefing al OMS, luni, a spus că se bazează pe doar două sau trei studii și că a fost o „neînțelegere” să spunem că transmisia asimptomatică este rară la nivel global, relatează The New York Times.

„Răspundeam doar la o întrebare, nu enunțam o poziție a OMS sau ceva de genul acesta”, a declarat Van Kerkhove.

Oficialul OMS a spus că estimările de transmitere de la persoane fără simptome provin în principal din modele, care poate să nu ofere o reprezentare precisă. „Aceasta este o întrebare deschisă mare și aceasta rămâne o întrebare deschisă”, a spus ea.

Oamenii de știință au criticat dur OMS pentru crearea de confuzie pe această temă, având în vedere implicațiile de amploare ale politicii publice. Guvernele din întreaga lume au recomandat măști de față și măsuri de distanțare socială din cauza riscului de transmitere asimptomatică.

Potrivit mai multor oameni de știință, comentariile doctorului Van Kerkhove nu reflectau cercetările științifice actuale.

„Cele mai solide dovezi sugerează că persoanele fără simptome pot răspândi cu ușurință SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19”, au spus oamenii de știință de la Harvard Global Health Institute într-o declarație marți.

„Comunicarea datelor preliminare despre aspectele cheie ale coronavirusului fără prea mult context poate avea un impact negativ enorm asupra modului în care publicul și factorii de decizie răspund la pandemie.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.