Olanda a semnat Declarația pentru Genomică

Olanda a semnat recent „Declarația pentru Genomică”, devenind a 18-a țară europeană care se alătură eforturilor de a creea un palier transfrontalier de cooperare și schimb de informații genetice. Obiectivul acestei colaborări este de a oferi cercetătorilor europeni acces la o bază de date comună cu peste un milion de genomuri secvențiate până în anul 2022.

Cercetătorii din toate statele europene vor putea folosi această amplă bază de date cu informații genetice pentru a efectua cercetări relevante, care vor duce la progrese semnificative în domenii precum oncologia, medicina personalizată, bolile neurologice sau bolile rare.

Progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul tehnologiei digitale fac posibil acest demers de mare amploare. Faptul că Olanda s-a alăturat acestei inițiative este o dovadă a interesului acordat de statele membre UE acestor proiecte ce vizează cooperarea transfrontalieră în sănătate publică și are un efect direct asupra rezultatelor și impactului final al inițiativei.

„Salutăm aderarea Olandei la această inițiativă europeană. Cooperarea statelor membre UE în domeniul sănătății în general și în ceea ce privește accesul comun la o bază de date cu informații genomice este de o importanță vitală pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate personalizate și a accesului la tratament al tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană”, a declarat Mariya Gabriel, Comisarul pentru Economie Digitală și Societate, în cadrul unui comunicat de presă dat publicității cu acest prilej de Comisia Europeană.

Declarația pentru Genomică a fost lansată la 10 aprilie 2018. Cele 18 state care au semnat până acum documentul sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Toate statele Uniunii Europene sunt invitate să participe la acest proiect, care își propune să aibă impact atât în practica clinică, cât și în cercetarea din domeniul geneticii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.