OMS: 194 de țări s-au angajat în eliminarea cancerului de col uterin

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, marți, 17 noiembrie 2020, Strategia Globală Pentru Accelerarea Eliminării Cancerului de Col Uterin. Aceasta prezintă trei etape principale: vaccinarea, screeningul și tratamentul. Aplicarea cu succes a tuturor celor trei etape ar putea reduce cazurile noi de boală cu peste 40%. Mai exact, 5 milioane de decese asociate cu boala ar putea fi evitate până în 2050, potrivit OMS.

În urma adoptării unei rezoluții, 194 de țări, care au participat la Adunarea Mondială a Sănătății din acest an, s-au angajat în eliminarea acestei boli. Acestea și-au propus ca, până în 2030, să îndeplinească trei obiective principale: 90% dintre fete să fie vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani, 70% dintre femei să fie supuse unui test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani, respectiv, până la 45 de ani, și 90% dintre femeile diagnosticate cu pre-cancer și 90% dintre cele cu cancer invaziv să primească tratamentul necesar.

Dacă este detectat precoce și tratat în mod adecvat, cancerul de col uterin poate fi prevenit. Cu toate acestea, este al patrulea cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor la nivel global.

OMS preconizează că, fără măsuri suplimentare, numărul anual de cazuri noi de cancer de col uterin va crește de la 570.000 la 700.000, în perioada 2018-2030.

De asemenea, numărul anual de decese va crește de la 311.000 la 400.000. În țările cu venituri mici și medii, incidența cancerului de col uterin este aproape de două ori mai mare, iar rata mortalității este de trei ori mai mare decât cea din țările cu venituri ridicate.

Pandemia de coronavirus a reprezentat provocări în prevenirea deceselor cauzate de cancer, inclusiv întreruperea serviciilor de vaccinare, screening și tratament. OMS face un apel ca toate țările să se asigure că vaccinarea, screeningul și tratamentul pot continua în siguranță, cu toate măsurile de precauție necesare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.