OMS a deschis la Berlin un centru care va oferi informații despre pandemii și epidemii

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că Germania deschide un centru care va oferi date și informații care să contribuie la luarea unor decizii mai bune pentru a detecta și a răspunde la urgențe de sănătate.

Astfel, potrivit OMS, centrul va sprijini activitatea experților în domeniul sănătății publice și a factorilor de decizie din toate țările, cu instrumentele necesare pentru a prognoza, detecta și evalua riscurile epidemice și pandemice, astfel încât să poată fi luate decizii rapide pentru a preveni și a răspunde la viitoarele urgențe de sănătate publică.

Cancelarul german Angela Merkel și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, inaugurează miercuri noul hub OMS pentru informații despre pandemie și epidemie, cu sediul la Berlin.

„Lumea trebuie să fie capabilă să detecteze noi evenimente cu potențial pandemic și să monitorizeze măsurile de combatere a bolilor în timp real pentru a crea un management eficient al riscului de pandemie și epidemie. Acest hub va fi cheia acestui efort, valorificând inovațiile în știința datelor pentru supravegherea și răspunsul la sănătatea publică și crearea de sisteme prin care putem împărtăși și extinde expertiza în acest domeniu la nivel global”, a spus dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Centrul OMS, care beneficiază din partea Germaniei de o investiție inițială de 100 de milioane de dolari americani va valorifica parteneriate extinse și diverse, între multiple discipline profesionale și cea mai recentă tehnologie, pentru a conecta datele, instrumentele și comunitățile de practică, astfel încât informațiile să fie împărtășite pentru binele comun.

Centrul face parte din Programul OMS pentru Urgențe Sanitare și va reprezenta o nouă colaborare între țări și parteneri din întreaga lume, determinând inovații pentru a crește disponibilitatea datelor cheie, pentru a dezvolta instrumente analitice de ultimă generație și modele predictibile pentru analiza riscurilor. De asemenea, va conecta comunitățile de practică din întreaga lume.

Totodată, Centrul OMS va sprijini activitatea experților în domeniul sănătății publice și a factorilor de decizie din toate țările, cu instrumentele necesare pentru a prognoza, detecta și evalua riscurile epidemice și pandemice, astfel încât să poată lua decizii rapide pentru a preveni și a răspunde la viitoarele urgențe de sănătate publică.

„În ciuda deceniilor de investiții, COVID-19 a dezvăluit marile lacune care există în capacitatea lumii de a prognoza, detecta, evalua și răspunde la focarele care amenință oamenii din întreaga lume. Centrul OMS pentru Informații Pandemice și Epidemice este conceput pentru a dezvolta accesul la date, instrumente analitice și comunități de practică pentru a umple aceste lacune, pentru a promova colaborarea și partajarea și pentru a proteja lumea de astfel de crize în viitor”, a spus dr. Michael Ryan, director executiv al Programului OMS de urgență pentru sănătate.

Centrul va funcționa pentru:
• Îmbunătățiți metodele de acces la mai multe surse de date
• vital pentru generarea de semnale și perspective asupra apariției, evoluției și impactului bolii;
• Dezvoltarea instrumentelor de ultimă generație pentru procesarea, analiza și modelarea datelor pentru detectare, evaluare și răspuns;
• Furnizați OMS, statelor noastre membre și partenerilor aceste instrumente pentru a sprijini decizii mai rapide și mai rapide cu privire la modul de abordare a semnalelor și evenimentelor de focar; și
• Conectați și catalizați instituțiile și rețelele care dezvoltă soluții de focar de boli pentru prezent și viitor.

Dr. Chikwe Ihekweazu, în prezent director general al Centrului Nigeria pentru Controlul Bolilor, a fost numit să conducă centrul OMS de la Berlin.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.