OMS a emis noi recomandări privind testarea HIV

Organizația Mondială a Sănătății a emis noi recomandări pentru a ajuta statele să ajungă la cei 8,1 milioane de oameni cu  HIV care nu au fost diagnosticați și care, în consecință, nu pot obține tratamentul ce le poate salva viața.

”Epidemia de HIV s-a schimbat dramatic în ultimul deceniu”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. ”Tot mai mulți oameni primesc tratament, dar prea mulți încă nu beneficiază de ajutorul de care au nevoie, pentru că nu au fost diagnosticați. Noul ghid de testare pentru HIV își propune să schimbe semnificativ aceste lucru”, a adăugat el.

Testarea pentru HIV este crucială pentru a asigura că oamenii sunt diagnosticați la timp și încep tratamentul. Serviciile bune de testare asigură, de asemenea, că persoane care au rezultat negativ la testul HIV sunt puse în legătură cu servicii adecvate și eficiente de prevenție. Acest lucru va contribui la reducerea numărului de infecții noi cu HIV, estimat în prezent la 1,7 milioane pe an, potrivit OMS.

 

Măsurile recomandate de OMS pentru testare

 

Noul ghid al Organizației Mondiale a Sănătății recomandă o serie de abordări noi pentru a răspunde nevoilor actuale.

  • În condițiile modificării epidemiei HIV, ce include în prezent o mare proporție de oameni testați și tratați, OMS încurajează toate țările să adopte o strategie standard de testare pentru HIV, care să folosească trei teste reactive consecutiv. Anterior, țările unde numărul pacienților infectați era cel mai mare utilizau două teste consecutive. Noua abordare ar ajuta, însă, țările să obțină o acuratețe maximă în privința testărilor pentru HIV.
  • OMS le recomandă țărilor să folosească testele pentru acasă ca o cale către diagnostice, pe baza dovezilor că persoanele care sunt expuse unui risc mai mare de HIV și care nu fac testul în clinici sau spitale sunt mai înclinate să facă testele necesare dacă au acces la ele la acasă.
  • Organizația recomandă și extinderea bazei de testare în rândul populațiilor la risc prin intermediul rețelelor de socializare. De exemplu, atunci când au fost testate 99 de persoane aflate în listele cu prieteni ai unui număr de 143 de pacienți infectați cu HIV, în Republica Democrată Congo, s-a descoperit că 48% dintre cei nou-testați aveau infecția.
  • Identificarea unor ”influenceri” care să transmită mesaje scurte sau clipuri pentru a consolida încrederea în testarea HIV și a convinge oamenii să își facă această analiză. De asemenea, încurajarea consilierilor să ia legătura online cu populația la risc a dat rezultate promițătoare în Vietnam
  • Folosirea testelor duale HIV/sifilis în îngrijirea gravidei poate contribui la eliminarea transmiterii virusului de la mamă la copil. De asemenea, sunt încurajate abordări mai integrate pentru HIV, sifilis și hepatita B.

”Salvarea de vieți, în ceea ce privește HIV, începe cu testarea”, a explicat dr. Rachel Baggaley, expert OMS pentru Prevenția și Testarea HIV. ”Aceste recomandări noi pot ajuta țările să își accelereze progresul și să răspundă mai eficient la schimbarea naturii epidemiei de HIV”, a adăugat ea.

La sfârșitul anului 2018, în lume existat 37,9 milioane de oameni cu HIV. Dintre aceștia, 79% erau diagnosticați, iar 62% primeau tratament.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.