OMS: Africa, afectată de o nouă creştere a cazurilor de COVID-19, nepregătită pentru al treilea val

Afectată de o nouă creştere a cazurilor de COVID-19, Africa, unde livrările de vaccinuri sunt aproape blocate, nu este pregătită să facă faţă unui al treilea val al pandemiei, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

”Multe spitale şi clinici din Africa sunt departe de a fi pregătite să facă faţă unei creşteri drastice a numărului de pacienţi cu boli grave”, a avertizat dr. Matshidiso Moeti, directoare regională a OMS, adăugând în timpul unei conferinţe de presă online că ”ameninţarea unui al treilea val este reală şi crescută”.

Africa are oficial mai mult de 4,8 milioane de cazuri de COVID-19 şi 130.000 de decese, potrivit OMS, 2,9% din cazurile globale şi 3,7% din decese.

Potrivit unui sondaj efectuat de organizaţie în luna mai, echipamentele şi personalul medical esenţiale necesare pentru îngrijirea pacienţilor grav bolnavi de COVID -19 sunt extrem de insuficiente în multe ţări de pe continentul african, potrivit Agerpres.

Din 23 de ţări, majoritatea au mai puţin de un pat la terapie intensivă la 100.000 de locuitori şi doar o treime dintre ele au ventilatoare mecanice. În comparaţie, ţări precum Germania sau Statele Unite au mai mult de 25 de paturi la 100.000 de locuitori.

”Tratamentul este ultima linie de apărare împotriva acestui virus şi nu ne putem permite să cadă”, a subliniat dr. Moeti, solicitând o mai bună dotare personalului din spitale şi medical.

În ultimele săptămâni, continentul african a înregistrat o creştere a cazurilor de contaminare. Africa de Sud, oficial cea mai afectată ţară de pe continent, a înăsprit restricţiile sanitare şi are de acum peste 1,6 milioane de cazuri, cu 56.439 de decese.

În Uganda, numărul cazurilor a crescut cu 131% într-o săptămână, cu focare de infecţii în special în şcoli şi o creştere a cazurilor în rândul angajaţilor din domeniul sănătăţii. Angola şi Namibia înregistrează, de asemenea, o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19.

În acelaşi timp, continentul se confruntă cu o penurie de vaccinuri, iar livrările sunt aproape blocate pe continent, potrivit OMS, care speră în noi livrări de vaccinuri în lunile următoare prin programul COVAX, în special livrarea a 80 de milioane de doze din Statele Unite.

Doar 2% dintre africani au primit până în prezent cel puţin o doză de vaccin, în timp ce 24% din populaţia lumii este acum vaccinată. Şase ţări nu au recurs încă la vaccinare, dintre care patru sunt în Africa: Tanzania, Burundi, Ciad şi Eritreea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.