OMS: Alimentele pentru copii bogate în zaharuri, comercializate necorespunzător în Europa

Două studii noi realizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa arată că mare parte dintre alimentele pentru copii nu este adecvată pentru sugari sub vârsta de șase luni și că acestea conțin niveluri foarte ridicate de zahăr.

Recomandarea OMS de lungă durată prevede că copiii trebuie să fie alăptați exclusiv în primele șase luni. Ghidul global din 2016 privind stoparea promovării necorespunzătoare a alimentelor pentru sugari și copii mici arată că alimentele complementare comerciale nu ar trebui să fie recomandate sugarilor mai mici de șase luni.

„Alimentația bună în primii ani de viață  rămâne cheia pentru asigurarea creșterii și dezvoltării optime a copiilor și pentru o sănătate mai bună pe parcursul vieții – inclusiv prevenirea bolilor netransmisibile legate de supraponderabilitate, obezitate și dietă – făcând astfel dezvoltarea durabilă a Națiunilor Unite Obiectivul 3 de a asigura viața sănătoasă și de a promova bunăstarea pentru toți la toate vârstele mai ușor de atins.”, spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

Aproape opt mii de produse destinate copiilor între șase luni și trei ani au fost testate în peste 500 de magazine din: Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) și Haifa (Israel) în perioada noiembrie 2017-ianuarie 2018.

 

Alimente pentru sugari cu zahăr și îndulcitori

 

Raportul a arătat că alimentele considerate necorespunzătoare de către OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici. În toate cele patru orașe, între 28% și 60% dintre produsele comercializate erau etichetate ca fiind adecvate pentru sugari sub vârsta de șase luni, aceasta deși deşi OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în prima jumătate de an de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni.

„Se așteaptă ca alimentele pentru sugari și copii mici să respecte diferite recomandări nutriționale și compoziționale stabilite. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la faptul că multe produse pot conține prea multe zaharuri „, spune dr. João Breda, șeful Oficiului European al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

În trei orașe dintre cele supuse studiului, jumătate sau mai multe dintre produse aveau peste 30% din calorii provenite din zaharuri totale, iar o treime din produse conțineau zahăr, suc concentrat de fructe sau alți agenți îndulcitori ca ingredient.

OMS avertizează că aceste arome și zaharuri adăugate ar putea afecta dezvoltarea preferințelor gustului copiilor care ar putea opta pentru alimente dulci. Deși fructele și legumele care conțin zaharuri în mod natural sunt potrivite pentru sugari și copii mici, nivelul foarte ridicat de zaharuri din produsele comerciale pasate este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, mai atenționează OMS Europa.

Pentru a determina care alimente sunt inadecvate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 36 de luni, OMS a elaborat un model de profil nutrițional (NPM), pe care l-a prezentat statelor membre UE pentru a le evalua.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.