OMS: Apel către ţările cele mai bogate din lume să achite cea mai mare parte a finanţării lipsă în combaterea pandemia de COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva noului coronavirus la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lumea.

De altfel, șeful OMS a făcut un apel către ţările cele mai bogate din lume, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia să achite cea mai mare parte a finanţării lipsă pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri, cu scopul de a combate pandemia de COVID-19.

Miza este eficienţa iniţiativei colective lansată cu un an în urmă, ACT Accelerator (acronimul englez pentru instrumentele de luptă împotriva COVID), care are ca scop nivelarea inegalităţilor în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri, medicamente şi alte echipamente de sănătate în lupta împotriva COVID-19, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Deficitul de finanțare cu care se confruntă acest instrument este de 19 miliarde de dolari (din cele 22 necesare anul acesta). De altfel, oficialii estimează că pentru anul 2022 vor avea nevoie de 35 – 45 de miliarde de dolari pentru a imuniza majoritatea adulţilor din lume, după cum a avertizat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

”Ţările G7 ar putea mobiliza o parte substanţială din aceste fonduri şi ar putea prelua conducerea eforturilor globale de accelerare a vaccinării pe plan Mondial”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pe de altă parte, fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, care a participat la conferinţa de presă, a declarat: ”Sperăm că, la fel cum G7 a luat decizii importante privind sustenabilitatea datoriilor şi ajutorul acordat Africii, apoi în privinţa HIV/SIDA în urmă cu câţiva ani, va lua o decizie importantă la 11 iunie pentru a-i sprijini pe toţi cei care trebuie să fie vaccinaţi.”

Oficialul i-a invitat pe liderii G7, care se vor întâlni în Marea Britanie în iunie, să găsească o ”formulă echitabilă” pentru a-şi asuma două treimi din costurile luptei împotriva pandemiei de COVID-19. Brown propune ca 27% din suma totală să fie achitată de SUA, în timp ce UE ar plăti 23%, Regatul Unit 5%, Japonia 6% şi Canada 2%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.