OMS face apel la îngrijirea mai bună a nou-născuților

În fiecare an, aproape 30 de milioane de nou-născuți din întreaga lume au nevoie de îngrijiri medicale doar pentru a supraviețui. Din păcate, aproape 10% din ei nu supraviețuiesc, se arată într-un raport dat publicității la 13 decembrie de o coaliție internațională care include Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

 

2,5 milioane de morți ce puteau fi prevenite

 

Doar în 2017, 2,5 milioane de nou-născuți au murit în întreaga lume, cele mai multe din aceste decese fiind prevenibile. Complicațiile asociate prematurității, infecțiile bacteriene, icterul, traumatismele craniene la naștere și defectele congenitale sunt principalele cauze de deces și dizabilitate la nou-născuți. Fără îngrijiri medicale adecvate, mulți nou-născuți cu aceste probleme mor în prima lună de la naștere. Chiar dacă supraviețuiesc, acești copii rămân cu sechele importante, întârzieri de dezvoltare sau boli cronice, care îi vor urmări pe tot parcursul vieții, atrag atenția OMS și UNICEF.

Raportul publicat de OMS și UNICEF arată că 68% din decesele la nou-născuți ar putea fi prevenite până în 2030 prin implementarea unor măsuri simple, cum ar fi accesul universal la servicii medicale. Accesul la medicamente și echipamente medicale esențiale, la unități sanitare curate și bine dotate și la personal medical calificat ar putea salva milioane de vieți în fiecare an.

 

Îngrijiri în centre medicale și în familie

 

Nou-născuții la risc ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale în regim de internare. Asistentele medicale ar trebui să fie instruite pentru a oferi îngrijiri de bază mamelor și nou-născuților la risc. În aceleași timp, acestea ar putea oferi un training de bază familiilor, care, după externare, ar putea prelua îngrijirea copiilor. Este important ca nou-născuții prematuri, mici sau bolnavi să fie îngrijiți corect în primele săptămâni de viață, pentru o bună dezvoltare fizică și neurocognitivă.

Alte măsuri care ar putea reduce dramatic rata deceselor la nou-născuți din întreaga lume includ: întârzierea tăierii cordonului ombilical, permiterea contactului direct între mamă și nou-născut imediat după naștere, manevrele de resuscitare oferite nou-născuților care nu pot respira sau hrănirea exclusiv la sân.

 

Investiție într-un viitor sănătos

 

În cadrul raportului, se recomandă adoptarea unor măsuri la nivel global, pentru a salva viețile nou-născuților la risc. Toate statele lumii ar trebui să asigure acces la îngrijiri medicale de calitate mamei și copilului. Aceste politici ar trebui văzute ca investiții în viitorul comunității. Raportul OMS indică faptul că o investiție de doar 20 de cenți alocați în plus pentru fiecare caz ar salva doi din trei nou-născuți la risc în țările cu venituri mici și medii.

Raportarea atentă a fiecărui caz de nou-născut prematur sau bolnav ajută sistemele de sănătate să țină o evidență a acestor cazuri și să-și adapteze politicile și bugetele pentru a îmbunătăți aceste statistici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.