OMS cere măsuri urgente pentru controlul tuberculozei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat astăzi, 18 septembrie, Raportul privind cazurile de tuberculoză (TB), controlul epidemiei TB la nivel global, regional și național, în cele 205 zone analizate. Au fost analizate mortalitatea cauzată de tuberculoză, actualități privind diagnosticul și tratamentul tuberculozei și tuberculozei multidrog-rezistente (MDR) sau asociate cu infecție HIV, dar și aspecte privind acoperirea universală cu servicii de sănătate. Raportul a stabilit indicatori de dezvoltare sustenabilă care pot folosi la identificarea factorilor cheie pentru controlul epidemiei TB la nivel global.

La conferința de presă dedicată publicării raportului au participat dr. Tereza Kasaeva (directorul programului de TB al OMS), Koro Bessho (reprezentantul Japoniei în fața Națiunilor Unite), dr. Irene Koek (administrator pentru sănătatea globală) și Eric Goosby (reprezentant special al Națiunilor Unite pentru probleme de tuberculoză).

Epidemia de tuberculoză nu se va sfârși până în 2030, cu toate eforturile care s-au făcut până în prezent – este una dintre concluziile raportului OMS. Tuberculoza rămâne cea mai mortală boală infecțioasă, de aceea OMS îndeamnă țările membre să continue mobilizarea tuturor resurselor pentru controlul răspândirii acestei boli. Deși numărul cazurilor a scăzut comparativ cu nivelul din anul 2000, în 2017 încă au existat 1,6 milioane de decese cauzate de tuberculoză. Rata deceselor a fost mai mică cu 29% decât acum 18 ani, în cazul persoanelor seronegative și mai mică cu 44% în cazul persoanelor seropozitive. Zece milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, incidența scăzând cu o valoare medie de 2% pe an. Procentul variază totuși în funcție de regiune, cele mai mari rate de scădere a incidenței fiind întâlnite în Africa de Sud (4–8%). Cu toate acestea, tuberculoza MDR la tratament constituie încă o amenințare, anul trecut apărând 558 de mii de cazuri.

Susținerea finanțării măsurilor de prevenire și control al tuberculozei este recomandarea OMS pentru țările membre, organizația arătând că investițiile în acest sens sunt cu 3,5 milioane de dolari mai scăzute decât nivelul la care ar trebui să fie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.