OMS cere o prelungire a moratoriului privind administrarea dozei de rapel anti-COVID-19 cel puţin până la sfârşitul anului 2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel încă o dată, miercuri, ca cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 să nu fie încă administrată persoanelor imunizate împotriva acestei boli, motivul fiind trimiterea vaccinurilor către ţările sărace, care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiilor lor.

”Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile. (…) În acest moment, nu vrem să vedem o utilizarea la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Directorul OMS a dorit, la începutul lunii august, să decreteze un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie. Însă s-a lovit de refuzul public al mai multor țări dezvoltate, care și-au lansat campanii privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.

Cu toate acestea, miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut ”o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa”.

OMS denunţă în mod constant dificultăţile accesului la vaccinuri în ţările sărace, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor”, a menționat șeful OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a participat la ultima reuniune a miniştrilor Sănătăţii din G20 pe 5 şi 6 septembrie la Roma.

”M-au asigurat că vor face tot posibilul pentru a aduce vaccinurile necesare pentru a atinge obiectivul de 40% până la sfârşitul acestui an”, a declarat șeful OMS ca urmare a participării la ultima reuniune a miniştrilor Sănătăţii din G20.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.