OMS, colaborare cu Ministerul Sănătății din România pe problema scăderii acoperirii vaccinale

Declinul ratei de vaccinare în unele țări europene a provocat îngrijorare în Organizația Mondială a Sănătății, care a lansat mai multe colaborări cu statele în care rata de vaccinare a scăzut, inclusiv cu România. Asta după ce acoperirea vaccinală pentru rujeolă a scăzut de la 95% la 90% în doar câțiva ani.

„Am colaborat cu Ministerul Sănătății din România în primul rând pentru a înțelege motivele pentru care acoperirea vaccinală nu este optimă în anumite regiuni. În al doilea rând, folosind ceea ce aflăm despre acești factori, îi ajutăm să pună în practică o intervenție adaptată propriei situații, care să funcționeze”, a declarat pentru Sănătatea Press Group dr. Siddharta Datta, Manager al Programului pentru Boli Prevenibile prin Vaccinare și Imunizare, în cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Declarațiile oficialului Organizației Mondiale a Sănătății au fost făcute în cadrul unui interviu acordat trimisului Sănătatea Press Group la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul summit mondial pentru vaccinare.

 

Vaccinarea în România

 

Potrivit celui mai recent Eurobarometru privind vaccinarea, publicat în aprilie anul acesta, 21% dintre români tind să fie în dezacord sau sunt total în dezacord cu afirmația ”Este important ca toți oamenii să efectueze vaccinările uzuale”.

România se află pe locul 10 în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut de la 95% în 2010, la 90% în 2018.

De asemenea, țara noastră este pe locul al doilea în Uniunea Europeană și în privința cazurilor confirmate de tetanos, o altă boală ce poate fi prevenită prin vaccinare – șapte cazuri în 2017, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.