OMS consideră că nu există motive de a nu utiliza vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, vineri, că ”nu există vreun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa, informează AFP.

”Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, ”nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat, joi, că suspendă inocularea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca, invocând principiul ”precauţiei”. Bulgaria le-a urmat, vineri, exemplul.

Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor ”cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, chiar dacă ”la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.

Austria anunţase, luni, că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei asistente medicale de 49 de ani din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului.

Laboratorul anglo-suedez şi guvernul de la Londra au reacţionat, joi, pentru a apăra un vaccin ”sigur’ şi ‘eficace”.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

”Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.

”Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.