OMS declară epidemia de coronavirus o urgență internațională. Ce înseamnă aceasta?

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus, soldată cu peste 200 de morți și aproape 10.000 de bolnavi, o urgență de sănătate publică la nivel internațional, în condițiile în care s-au înregistrat cazuri în aproape 20 de țări.

Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în China, țara unde a fost detectat prima dată virusul, potrivit OMS, citat de Reuters.

Însă aproape 100 de cazuri au fost înregistrate în alte țări, ceea ce a dus la limitarea călătoriilor și o explozie a cererii de măști sanitare.

În provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, orașul unde a fost detectat pentru prima dată virusul, aproximativ 60 de milioane de persoane trăiesc, practic, în stare de asediu, în condițiile în care China încearcă să țină epidemia sub control.

 

Motivele declarării stării de urgență

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a salutat măsurile luate de China, dar a explicat că OMS este îngrijorată din cauza răspândirii virusului în țări care nu au resursele necesare pentru a-i face față.

”Principalul motiv pentru această decizie nu este ceea ce se întâmplă în China, ci ceea ce se întâmplă în alte țări. Principala noastră îngrijorare este posibilitatea ca cirusul să se răspândească în alte țări, cu sisteme de sănătate mai slabe”, a spus el.

Cu toate acestea, măsura ar putea dezamăgi Beijingul, care și-a exprimat încrederea că poate depăși situația.

Experții sunt îngrijorați în special de cazurile de transmitere a virusului de la om la om în afara Chinei, ceea ce sugerează un potențial mare ca virusul să se răspândească și mai mult.

Joi, Statele Unite au devenit a patra țară care a raportat o astfel de situație.

Reprezentanții CDC (Centers for Disease Control and Prevention, centrul național pentru boli transmisibile) au declarat că virusul a fost confirmat la un bărbat din Illinois, ceea ce ridică numărul total de cazuri din SUA la șase. Soția bărbatului a fost, de asemenea, infectată. Ea călătorise anterior în China, dar bărbatul nu.

”Majoritatea cazurilor din afara Chinei au călătorit în Wuhan sau au avut contact du cineva care a călătorit în Wuhan”, a declarat Tedros.

În Europa, Italia este cea mai recentă țară care a confirmat cazuri de infectare cu noul coronavirus, 2019-nCoV. Premierul Giuseppe Conte a declarat că au fost detectate două cazuri.

 

Ce este starea de urgență de sănătate publică globală?

 

Organizația Mondială a Sănătății definește urgența publică globală ca situația în care o boală riscă să se răspândească la nivel planetar. Potrivit organizației, unul dintre factorii definitorii este necesitatea unui răspuns internațional coordonat.

În aceste condiții, țărilor li se recomandă să își intensifice măsurile de pregătire pentru a evita răspândirea unui virus. De altfel, cele 196 de state membre, inclusiv România, au obligația să implementeze deciziile organizației, ceea ce înseamnă un răspuns mai bine coordonat.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății are fonduri speciale pentru astfel de situații. Până acum a alocat 1,8 milioane de dolari pentru a face față, însă declararea stării de urgență ar permite, la nevoie, alocarea de fonduri suplimentare.

 

Impactul economic

 

Tedros a subliniat că OMS „nu recomandă – și chiar se opune” restricțiilor vizând călătoriile sau comerțul cu China. Cu toate acestea, numeroase guverne străine și-au repatriat cetățenii din Hubei și îi țin în carantină, în timp ce companii aeriene printre care Air France, American Airlines și British Airways nu mai operează zboruri către China continentală.

Economiștii se tem că impactul ar putea fi mai mare decât cel al epidemiei de SARS din 2002-2003, soldată cu aproximativ 800 de morți, care a costat economia globală circa 33 de miliarde de dolari.

China deține o parte mai mare din economia mondială în prezent decât în urmă cu 17 ani, iar jucătorii de pe piețe au fost speriați de apariția virusului.

Mai mult, Google și IKEA sunt numai două dintre cele mai mari grupuri care și-au închis temporar activitatea în China.

În China, mii de angajați care au plecat acasă pentru Anul Nou riscă să nu se mai poate întoarce la muncă săptămâna viitoare, din cauza restricțiilor de circulație, iar în Hubei, localnicii și vizitatorii trăiesc o nouă realitate.

”Majoritatea magazinelor sunt închise. Nu putem ieși să cumpărăm mâncare”, a povestit Si Thu Tun, membru al unui grup de 60 de studenți din Myanmar blocați în Wuhan. ”Sincer, mai am un cartof, trei pachete de tăiței și niște orez”, a adăugat el.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.