OMS demarează inițiativa globală de tratare a copiilor bolnavi de cancer

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să crească rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer cu cel puțin 60% până în 2030. Demersul face parte din proiectul Inițiativa Globală pentru Cancerul la Copii, care ar putea duce la salvarea unui milion de vieți, potrivit OMS. Această nouă țintă reprezintă o dublare a ratei de vindecare la nivel mondial pentru copiii cu cancer.

 

Diagnostic precoce și tratament eficient

 

Pentru o îmbunătățire a rezultatelor în cazul copiilor cu cancer este nevoie de un diagnostic precoce și precis urmat de un tratament eficient, susțin reprezentanții OMS. Obiectivele inițiativei globale lansate de Organizație sunt creșterea atenției acordate cancerului la copii prin sporirea gradului de conștientizare la nivel global și național, dar și extinderea capacității țărilor de a oferi cele mai bune metode de îngrijire și tratament.

OMS va sprijini guvernele să evalueze capacitățile actuale în diagnosticul și tratamentul cancerului, inclusiv disponibilitatea medicamentelor și a tehnologiilor, stabilirea și costul diagnosticului și a programelor de tratament pentru cancer. Totodată, se dorește integrarea cancerului la copii în strategiile naționale, în pachetele de sănătate și în schemele de asigurări sociale.

 

300.000 de cazuri noi de cancer, diagnosticate anual la copii

 

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces la copii și adolescenți. Trei sute de mii de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0-19 ani, arată datele OMS. Copiii cu cancer, în țările cu venituri mici și mijlocii, au un risc de patru ori mai mare să moară de această boală decât cei din țările cu venituri mari. Și asta din cauză că bolile lor nu sunt diagnosticate, se renunță la tratament din cauza costurilor ridicate, iar medicii care îi au în îngrijire nu au pregătire specializată.

Cele mai frecvente categorii de cancer din copilărie includ leucemii, cancere cerebrale, limfoame și tumori solide, cum ar fi neuroblastomul și tumora Wilms. În țările cu venituri mari, mai mult de 80% din copiii cu cancer sunt vindecați, însă în țările cu venituri mici și medii doar 20% sunt vindecați.

 

Milioane de dolari pentru sprijinirea inițiativei

 

Inițiativa globală a OMS pentru cancerul copiilor, care implică elaborarea unui pachet tehnic care să ajute la creșterea capacităților în cadrul sistemelor naționale de sănătate, va fi realizată cu sprijinul mai multor parteneri. Printre aceștia se numără și Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Statele Unite, primul Centru de Colaborare al OMS pentru cancerul copiilor, care a angajat 15 milioane dolari pentru a sprijini implementarea inițiativei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.