Epidemia cu virusul Ebola din Republica Democrată Congo îngrijorează, însă nu reprezintă o situație de urgență la nivel internațional. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții Comitetului de urgență convocat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul reglementărilor internaționale în domeniul sănătății (IHR), la Geneva, sub conducerea directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Părerea Comitetului a fost că o situație de urgență în privința sănătății publice la nivel internațional (PHEIC) nu ar trebui declarată în acest moment. Comitetul este totuși profund îngrijorat de focar și a subliniat că activitățile de răspuns trebuie intensificate, iar vigilența permanentă este critică. De asemenea, Comitetul a luat act de situația de securitate foarte complexă”, se arată într-un comunicat al OMS. În plus, au fost elaborate mai multe reguli privind sănătatea publică.
La 1 august, Ministerul Sănătății din R. D. Congo a înștiințat OMS în privința prezenței virusului Ebola în provincia Kivu de Nord. Ulterior, au fost descoperite noi cazuri în provincia Ituri. În perioada 4 mai – 15 octombrie 2018, au fost raportate 216 cazuri de infecție cu virusul Ebola, din care 181 au fost confirmate și 35 sunt probabile. Până în prezent, 139 de oameni au murit. Nouă țări învecinate cu Republica Democrată Congo au fost informate că sunt expuse riscului de răspândire și au fost sprijinite cu echipament și personal. Autoritățile au luat măsuri suplimentare în Uganda, Rwanda, Burundi și Sudanul de Sud.