OMS: Este puțin probabil ca noul coronavirus să fie transmis prin laptele matern

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF încurajează femeile să continue să alăpteze în timpul pandemiei COVID-19, chiar dacă sunt confirmate sau suspecte COVID-19.

Potrivit OMS, cercetătorii continuă să testeze laptele matern de la mame cu COVID-19 confirmate sau suspecte, dar probele actuale indică faptul că este puțin probabil ca noul coronavirus să fie transmis prin alăptare sau prin administrarea de lapte care provine de o mamă care este confirmată sau suspectă de COVID-19.

Sfaturile vin în contextul prezentării Raportului „Comercializarea înlocuitorilor de lapte matern: implementarea națională a Codului internațional – Raport de stare 2020”.

Beneficiile depăşesc riscurile

“Numeroasele beneficii ale alăptării depășesc substanțial riscurile potențiale ale bolii asociate cu virusul. Nu este mai sigur să oferiți lapte cu formulă pentru sugari”, susţin reprezentanţii OMS.

Noul raport al OMS, UNICEF și Rețeaua Internațională de Acțiune pentru Alimentația Bebelușilor (IBFAN) arată că, în ciuda eforturilor de a opri promovarea nocivă a înlocuitorilor de lapte matern, țările continuă să protejeze părinții de informații înșelătoare.

Pandemia COVID-19 evidențiază necesitatea unei legislații mai puternice pentru a proteja familiile de afirmații false despre siguranța înlocuitorilor de lapte matern sau practicile agresive de marketing. Laptele matern salvează viața copiilor, deoarece oferă anticorpi care le dă bebelușilor un impuls sănătos și îi protejează împotriva multor boli din copilărie, se arată într-un comunicat al OMS.

Potrivit raportului OMS, dintre cele 194 de țări analizate, 136 au pus la punct o formă de măsură legislativă legată de Codul internațional de comercializare a înlocuitorilor de lapte matern și rezoluțiile ulterioare adoptate de Adunarea Mondială a Sănătății. Aderarea la Cod este în creștere, deoarece 44 de țări și-au consolidat reglementările privind comercializarea, în ultimii doi ani.

Doar 79 de țări interzic promovarea înlocuitorilor de lapte matern în unităţile sanitare

Doar 79 de țări interzic promovarea înlocuitorilor de lapte matern în unitățile sanitare și doar 51 au dispoziții care interzic distribuirea livrărilor gratuite sau cu costuri reduse în cadrul sistemului de sănătate, potrivit OMS.

Cu toate acestea, restricțiile legale din majoritatea ţărilor nu acoperă pe deplin comercializarea care se realizează în unitățile sanitare.

OMS arată că doar 19 țări au interzis sponsorizarea reuniunilor ştiinţifice profesionale şi de sănătate de către producătorii de înlocuitori de lapte matern, care includ formule comercializate pentru a fi folosite pentru sugari și copii până la 36 de luni.

„Comercializarea agresivă a înlocuitorilor de lapte matern, în special prin intermediul profesioniștilor din domeniul sănătății, în care părinții au încredere în sfaturile de nutriție și sănătate, este o barieră majoră pentru îmbunătățirea sănătății nou-născuților și a copilului în întreaga lume”, a spus Dr. Francesco Branca, director al Departamentului OMS pentru nutriție și siguranță alimentară.

Specialistul a adăugat că „sistemele de îngrijire medicală trebuie să acționeze pentru a spori încrederea părinților în alăptare fără influența industriei, astfel încât copiii să nu rateze beneficiile”.

Recomandarea OMS şi UNICEF: Bebeluşii, hrăniţi exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni

În acest context, OMS și UNICEF recomandă ca bebelușii să fie hrăniți doar cu lapte matern în primele şase luni, după care să se continue alăptarea, până la vârsta de doi ani, precum și să mănânce alte alimente nutritive și sigure.

Potrivit OMS, bebelușii care sunt alăptați exclusiv au şanse 14 ori mai mici să moară faţă de bebelușii care nu sunt alăptați. Cu toate acestea, în prezent, doar 41% dintre sugarii cu vârsta între 0 și 6 luni sunt alăptați exclusiv.

Comercializarea necorespunzătoare a înlocuitorilor laptelui matern continuă să submineze eforturile de îmbunătățire a ratelor de alăptare, iar criza COVID-19 intensifică amenințarea, atenţionează OMS.

De asemenea, serviciile de îngrijire medicală care vizează sprijinirea mamelor la alăptare, inclusiv consilierea și sprijinul calificat pentru alăptare sunt încordate ca urmare a crizei COVID-19.

Industria formulelor  valorifică criza și diminuează încrederea în alăptare

Măsurile de prevenire a infecțiilor, cum ar fi distanțarea fizică, îngreunează continuarea serviciilor de consiliere comunitară și de asistență a mamei, lăsând o deschidere pentru ca industria înlocuitoare a laptelui matern să valorifice criza și să diminueze încrederea în alăptare.

„Pe măsură ce pandemia COVID-19 avansează, sistemele de sănătate sunt supraestimate. În acest moment, alăptarea poate proteja viața a milioane de copii, dar mamele nu o pot face fără sprijinul specialiştilor din sănătate ”, a declarat dr. Victor Aguayo, șeful nutriției UNICEF.

„Trebuie, mai mult decât oricând, să intensificăm eforturile pentru ca fiecare mamă și familie să primească îndrumările și sprijinul de care au nevoie de la un specialist de îngrijire medicală pregătit, pentru a-și alăpta copiii, chiar de la naștere”, a adăugat dr. Victor Aguayo.

Codul internaţional interzice toate formele de promovare a înlocuitorilor de lapte matern, inclusiv publicitatea, cadourile lucrătorilor din sănătate și distribuirea eșantioanelor gratuite.

Totodată, etichetele nu conţin informaţii nutriționale și de sănătate sau includ imagini care idealizează formula pentru sugar. În schimb, etichetele trebuie să poarte mesaje despre superioritatea alăptării față de formulă și riscurile de a nu alăpta.

Consolidarea legislaţiei 

OMS și UNICEF solicită guvernelor să consolideze urgent legislația privind Codul în timpul pandemiei COVID-19.

De asemenea, guvernele și organizațiile societății civile nu ar trebui să caute și să nu accepte donații de înlocuitori de lapte matern în situații de urgență.

„Teama de transmitere COVID-19 eclipsează importanța alăptării – și în prea multe țări mamele și bebelușii sunt separați la naștere – ceea ce face ca alăptarea și contactul piele pe piele, să fie dificile, dacă nu imposibil. Şi toate acestea au loc fără nicio probă. Între timp, industria alimentară pentru bebeluși exploatează temerile legate de infecție, promovează și distribuie formulele gratuite și sfaturi înșelătoare – susțin că donațiile sunt umanitare și că sunt parteneri de încredere ”, a spus Patti Rundall, de la Consiliul Global IBFAN.

Alăptarea și COVID-19

Potrivit OMS, până în prezent, virusul COVID-19 activ nu a fost detectat în laptele matern al niciunei mame cu COVID-19 confirmată sau suspectă.

Prin urmare, este puțin probabil ca COVID-19 să fie transmis prin alăptare sau prin administrarea de lapte matern de la o mamă care este confirmată sau suspectată de COVID-19.

Astfel, femeile cu COVID-19 pot alăpta dacă doresc acest lucru.

Potrivit OMS, ele ar trebui să urmeze câteva măsuri:

  • Să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun sau să folosească soluţii pe bază de alcool, mai ales înainte de a atinge copilul.
  • Să poarte o mască medicală în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul hrănirii.
  • Să cureţe și să dezinfecteze suprafețele după atingerea acestora.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.