Zgomotul reprezintă unul dintre pericolele majore pentru mediu care afectează sănătatea fizică și mintală, dar și calitatea vieții cetățenilor din Europa, avertizează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Este o concluzie care reiese din Ghidul OMS Europa privind zgomotul ambiental, care a fost lansat la 10 octombrie 2018. Documentul identifică nivelurile la care zgomotul are un impact semnificativ asupra sănătății și recomandă acțiuni de reducere a expunerii la zgomot. Pentru prima dată, a fost aplicat un cadru metodologic cuprinzător și riguros pentru elaborarea recomandărilor.
„Poluarea fonică în orașe crește, afectând viețile multor cetățeni europeni. Mai mult decât o pacoste, zgomotul excesiv este un risc pentru sănătate – de exemplu, contribuie la bolile cardiovasculare. Trebuie să acționăm asupra numeroaselor surse de poluare fonică, de la vehiculele motorizate până la cluburile de noapte și concerte, pentru a ne proteja sănătatea”, afirmă directorul regional OMS Europa, dr. Zsuzsanna Jakab.
Reprezentanții OMS stabilesc noi norme privind nivelul de zgomot, scoțând în evidență efectele cardiovasculare și metabolice ale zgomotului ambiental. De asemenea, au inclus noi surse de zgomot, cum ar fi cel din turbinele eoliene și zgomotul din timpul liber, pe lângă cel cauzat de transport (aeronave, feroviar și rutier). În plus, este nevoie de o abordare standardizată pentru evaluarea dovezilor, o revizuire sistematică a acestora, prin relația dintre expunerea la zgomot și riscul de efecte negative asupra sănătății, dar și folosirea indicatorilor medii de expunere la zgomotul pe termen lung pentru a anticipa mai bine rezultatele negative asupra sănătății.
Noile recomandări cuprinse în Ghidul OMS Europa vizează și acordarea de sprijin legislativ în acest proces, dar și elaborarea unor politici la nivel local, național și internațional. Deși normele se concentrează asupra regiunii europene și oferă orientări în conformitate cu Directiva Uniunii Europene privind zgomotul ambiental, acestea au și relevanță globală, se arată în comunicatul OMS. Evaluările sistematice realizate de experți s-au bazat pe mai multe efecte negative ale zgomotului asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și metabolice, disconfortul, efectele asupra somnului, tulburările cognitive, tulburările de auz și tinitusul, calitatea vieții și sănătatea mintală.