OMS Europa: Accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat în Ucraina, iar nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, cu sediul la Copenhaga, a declarat, la o lună de la începerea conflictului în Ucraina, că accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat şi că nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare.

De asemenea, infrastructura sanitară distrusă şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare medicale reprezintă o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni. Se estimează că aproximativ fiecare a doua farmacie din Ucraina este închisă, informează dpa, potrivit Agerpres.

OMS a confirmat joi un număr de 64 de atacuri asupra instituţiilor medicale din Ucraina de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună.

Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate „în cei mai fermi termeni posibil”.

”Atacurile asupra instituţiilor medicale sunt o încălcare a dreptului internaţional umanitar, dar o tactică de război tulburător de comună – distrug infrastructura critică, dar şi mai rău, distrug speranţa”, a spus Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina.

OMS mai spune că aproape şapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, iar numărul celor care s-au refugiat în ţările vecine se apropie rapid de pragul de patru milioane. Mulţi lucrători din domeniul sănătăţii se numără printre persoanele strămutate sau nu pot lucra.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.