OMS Europa: Refugiații și migranții sunt mai expuși îmbolnăvirilor

Primul raport realizat asupra stării de sănătate a persoanelor care au migrat în Europa arată că refugiații și imigranții sunt mai expuși problemelor de sănătate decât populațiile din țările gazdă, arată datele prezentate astăzi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Europa.

Deși refugiații și migranții pot avea o stare de sănătate generală bună, ei pot fi expuși riscului de îmbolnăvire când sunt în tranziție sau se află în țările gazdă. Acest lucru este ca urmare a sărăciei sau a adaptării modului de viață. Aceasta este concluzia principală a primului raport privind sănătatea refugiaților și a migranților în regiunea europeană a OMS.

 

O imagine de ansamblu

 

„Astăzi, sistemele politice și sociale încearcă să răspundă într-un mod uman și pozitiv la deplasare și migrație. Acest raport este primul de acest fel și ne oferă o imagine de ansamblu asupra sănătății refugiaților și migranților în regiunea europeană a OMS, într-un moment în care fenomenul migrației este în creștere la nivel mondial”, spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS Europa.

Raportul a fost realizat pe baza analizei a peste 13.000 de documente și rezumă cele mai recente date disponibile privind sănătatea refugiaților și migranților din regiunea europeană a OMS.

Datele arată că refugiații și migranții par mai puțin afectați de boli decât populațiile țărilor care îi primesc. Însă, dacă trăiesc în sărăcie, crește riscul de a avea boli cardiovasculare, accidente cerebrale sau cancer. De asemenea, dacă refugiații își schimbă modul de viață, fac mai puțină mișcare și mănâncă mai multe alimente nesănătoase, atunci sunt mai expuși bolilor cronice.

 

Riscuri crescute

 

Refugiații și migranții sunt mai puțin expuși la toate formele de cancer, cu excepția cancerului de col uterin. În rândul refugiaților și migranților, este însă probabil ca boala să fie diagnosticată târziu.

Depresia și anxietatea au tendința de a afecta refugiații și migranții mai mult decât populațiile din țările gazdă. În general, aceștia prezintă și un risc crescut de îmbolnăvire, precum și o rată mai mare a mortalității cauzate de diabet, mai ales în rândul femeilor. Totodată, refugiații și migranții pot dobândi mai ușor boli infecțioase din cauza expunerii la infecții, a lipsei accesului la îngrijiri medicale, a întreruperii asistenței medicale și a condițiilor de viață proaste cauzate de procesul de migrație.

Prin urmare, susțin reprezentanții OMS, este necesar ca angajații din domeniul medicinei primare să înțeleagă riscurile implicate. Deși refugiații și migranții pot ajunge în Europa fără a fi imunizați, rata vaccinării poate crește odată cu șederea lor în țările gazdă. Medicii trebuie să se asigure că miganții primesc vaccinurile de bază în conformitate cu programul țării gazdă. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că accesul la serviciile de sănătate și sociale variază în zona europeană a OMS și sunt legate de statutul juridic, barierele lingvistice și discriminare.

 

Vulnerabilități

 

Raportul mai arată că minorii neînsoțiți sunt vulnerabili la exploatarea sexuală, sunt mai expuși depresiei și au simptome de tulburare de stres posttraumatic.

Pentru o mai bună înțelegere a problemlor de sănătate legate de migranți și refugiați, OMS a realizat cu sprijinul Comisiei Europene o serie de ghiduri în care transpune constatările raportului. Ghidurile se concentrează asupra sănătății materne și a nou-născuților, asupra sănătății copiilor și promovării sănătății.

Migranții internaționali reprezintă doar 10% din totalul populației din regiunea europeană a OMS. Mai puțin de 7,4% din aceștia sunt refugiați, mai arată raportul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.