OMS Europa: Riscul de infectare cu virusul Ebola în Europa este redus

Riscul pentru vreun potențial caz de infectare cu virusul Ebola nu este zero pentru nicio țară, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa susține că, din evaluările făcute, acest risc este scăzut pentru zona europeană. Pericolul rămâne însă foarte mare în Republica Democratică Congo și în regiunea africană a OMS.

 

Îngrijorare la nivel mondial

 

Actualul focar de Ebola din Republica Democrată Congo a fost declarat urgență sanitară publică de interes internațional. Întrucât epidemia de Ebola pune în pericol sănătatea publică din alte țări prin răspândirea la nivel mondial, este nevoie de o reacție internațională coordonată, afirmă OMS.

După declararea unei situații de urgență, sunt emise recomandări temporare, iar la fiecare trei luni acestea sunt revizuite și, după caz, sunt extinse sau retrase.

În prezent, OMS nu recomandă în regiunea europeană verificarea intrării și ieșirii de pe aeroporturi sau alte zone de intrare în afara țărilor vecine din Republica Democrată Congo. De asemenea, recomandările arată că țările nu ar trebui să închidă frontierele sau să pună vreo restricție la călătorii și comerț, inclusiv carantina călătorilor care sosesc din țările afectate (în prezent doar Republica Democrată Congo). Totodată, autoritățile naționale ar trebui să colaboreze cu companiile aeriene, dar și cu alte companii de transport și turism pentru a se asigura că acestea nu încalcă sfaturile OMS cu privire la traficul internațional.

Până acum, multe țări din Europa au luat măsuri suplimentare, iar activități intensificate de pregătire operațională sunt desfășurate în mai multe țări vecine cu Republica Democrată Congo. În acest fel, riscul ca o persoană infectată cu Ebola să ajungă în Europa este redus, dă asigurări OMS.

 

Boala provocată de infecția cu virusul Ebola

 

Boala provocată de infecția cu virusul Ebola este rară, dar severă și, de cele mai multe ori, fatală la om. Infecția se transmite la om de la om și de la animale sălbatice și se răspândește prin contact cu sângele infectat, secreții, organe sau alte lichide corporale.

Vaccinurile sunt în curs de dezvoltare și, deși mai multe studii au arătat că ar fi sigure și protectoare împotriva virusului Ebola, este nevoie de mai multe cercetări științifice înainte ca un vaccin să poată fi autorizat. De la începutul epidemiei de anul trecut, aproape 1.800 de oameni au murit după ce au contractat virusul.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.