OMS: Hepatita omoară 1,4 milioane de oameni pe an

Hepatita virală B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume și provoacă 1,4 milioane de decese pe an.

După tuberculoză, hepatita este cea de-a doua boală infecțioasă care ucide, iar de nouă ori mai mulți oameni sunt infectați cu hepatită decât cu HIV, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), făcute publice cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei. Numai în anul 2017, peste 2,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de hepatită.

Hepatita poate fi prevenită, tratată și, în cazul hepatitei C, poate fi vindecată. Cu toate acestea, peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită nu beneficiază de servicii de prevenire, testare și tratament, avertizează OMS.

 

Investiții pentru eliminarea hepatitei

 

OMS a cerut tuturor țărilor și partenerilor să promoveze tema „Investește în eliminarea hepatitei” și a anunțat că va lansa noi estimări pentru investițiile suplimentare necesare pentru atingerea obiectivelor globale de eliminare a hepatitei până în 2030, în contextul politicii de acoperire universală a sănătății.

Ministerul Sănătății din țara noastră anunța anul trecut că în ultimii trei ani, pacienţii din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. În 2015, a fost aprobat tratamentul fără interferon al pacienţilor cu hepatită C, prin mecanismul cost-volum-rezultat. Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienţi în 2016 la 12.000 pacienţi în 2017.

 

România, cu cele mai multe cazuri de hepatita C din Europa

 

Infecția cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimează că aproximativ 14 milioane de europeni trăiesc cu această infecție, potrivit statisticilor OMS.

Numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de aproximativ 660 de mii. 75% din acestea nu știu că sunt purtători, iar din cei 25% care sunt diagnosticați doar 3 până la 5% au acces la tratament.

De asemenea, ţara noastră înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluție negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

 

Obiectivele OMS

 

OMS are o serie de obiective pe care își propune să le abordeze în lupta împotriva hepatitelor. Printre acestea se numără: îndemnarea factorilor de decizie naționali și regionali să își mărească angajamentele politice și financiare, noi estimări privind costurile necesare pentru eliminarea hepatitei în contextul Obiectivelor de dezvoltare durabilă (SDG) și UHC legate de sănătate până în 2030. De asemenea, își propune să încurajeze oamenii să acceseze serviciile de prevenire, testare și tratament pentru hepatită.

În plus, țările ar trebui să caute cele mai bune prețuri pentru medicamente și diagnostice. OMS mai atenționează că investiția în testarea și tratamentul hepatitei înseamnă prevenirea cancerului hepatic.

 

De câți bani este nevoie?

 

OMS estimează că, pentru a atinge obiectivele de eliminare a hepatitei, este nevoie de o finanțare suplimentară de șase miliarde de dolari pe an în țările cu venituri mici și mijlocii în perioada 2016 -2030. Numai 0,5 miliarde de dolari au fost investiți în 2016, iar această sumă a constat în principal din finanțări interne.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.