OMS ia în considerare includerea tratamentelor pentru obezitate pe lista cu medicamente „esenţiale”

acces-medicamente

Medicamente împotriva obezităţii ar putea fi incluse pentru prima dată pe „lista cu medicamente esenţiale” a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), utilizată pentru a orienta deciziile guvernamentale de achiziţie în ţările cu venituri mici şi medii, a declarat agenţia ONU pentru Reuters.

Un grup de consilieri ai OMS va analiza noi solicitări pentru medicamente care urmează să fie incluse luna viitoare, lista cu medicamente esenţiale urmând să fie actualizată în septembrie, scrie Agerpres.

Solicitarea de a lua în considerare medicamente pentru obezitate a fost depusă de trei medici şi un cercetător din Statele Unite. Acestea includ ingredientul activ liraglutid.

Grupul ar putea respinge solicitarea sau ar putea aştepta mai multe dovezi.

O decizie a OMS de a include pe listă liraglutid şi eventuale versiuni generice ar marca o nouă abordare a agenţiei sanitare în privinţa obezităţii la nivel global.

Cu toate acestea, unii experţi în sănătate publică avertizează împotriva introducerii unor astfel de medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă, ce nu este încă pe deplin înţeleasă.

„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS. „Medicamentele pentru tratamentul obezităţii sunt doar un aspect al gestionării, desigur, prevenţia fiind, de asemenea, crucială”, a adăugat acesta.

Potrivit OMS, grupul de experţi va analiza în următoarele luni dovezile referitoare la liraglutid. Ei ar putea avea, de asemenea, în vedere pe viitor o evaluare mai amplă a altor tipuri de tratamente pentru slăbit.

Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume suferă de obezitate, o cifră cel puţin triplă comparativ cu cea din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde de persoane sunt supraponderale, conform OMS. Majoritatea – 70% – locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Includerea medicamentelor pentru obezitate pe lista cu medicamente esenţiale a OMS ar putea avea o semnificaţie importantă pentru respectiva populaţie. Experţii susţin că prin adăugarea medicamentelor pentru HIV pe listă, în 2002, acestea au devenit mai disponibile pentru bolnavii de SIDA din ţările mai sărace.

„În prezent, nu există medicamente incluse în (listă) care să vizeze în mod specific pierderea în greutate în cadrul actualei poveri globale a obezităţii”, au scris în cererea lor cercetătoarea americană Sanjana Garimella de la Yale New Haven Health, dr. Sandeep Kishore de la Universitatea din California, San Francisco, şi colegi din cadrul OMS. Ei nu au răspuns unei solicitări din partea Reuters de a comenta pe marginea acestui subiect.

Ei susţin că, în timp ce pe listă se află suplimente minerale pentru deficienţe nutriţionale, lipsa tratamentelor de slăbit reprezintă o „discrepanţă” în ceea ce priveşte echitatea globală în domeniul sănătăţii, având în vedere creşterea numărului de decese în ţările mai sărace grăbite de afecţiunile asociate greutăţii în plus, printre care bolile de inimă şi diabetul.

Ţările cu venituri ridicate au abordări diferite privind utilizarea acestor medicamente, inclusiv în ceea ce priveşte prescrierea lor pe prin sisteme sanitare susţinute de guvern sau prin decontare prin asigurare, ca în cazul diabetului. În unele state, utilizarea lor este rezervată doar pentru grupurile cele mai expuse riscului.

Profesorul Zulfiqar Bhutta, expert în obezitate la Universitatea din Toronto, a declarat că fenomenul obezităţii în ţările cu venituri mici şi medii trebuie să fie mai bine înţeles pentru găsirea celei mai bune metode de acţiune. „Strategii de prevenţie şi eforturi susţinute pentru educaţie, intervenţii axate pe gen, trebuie să aibă prioritate în faţa utilizării medicamentelor pentru obezitate, care necesită mult mai multe cercetări în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea”, a precizat el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.