OMS: Infecţiile la nivel global cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au crescut de patru ori într-o singură săptămână

Laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului, de patru ori mai multe decât cele aproximativ 3.500 de cazuri depistate în cele şapte zile anterioare, potrivit raportului epidemiologic publicat, miercuri, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de EFE.

Conform studiilor realizate de o reţea mondială de laboratoare, care colaborează cu OMS, procentul detectării variantei Omicron în secvenţierile lor a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent, deşi majoritatea cazurilor (96%) continuă să fie provocate de varianta Delta, dominantă în anul 2021.

Doar o mică parte din cazurile de COVID-19 (aproximativ 1 la 40, potrivit datelor OMS) se analizează în laborator, astfel încât aceste date au o valoare pur statistică.

În orice caz, aceste date confirmă că Omicron „are avantaje de transmisibilitate faţă de varianta Delta”, care a ajuns să reprezinte 99% din cazurile de laborator analizate şi care în ultimele două săptămâni a început să cedeze teren în faţa variantei detectate în Africa de Sud.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS insistă că încă nu există date care să certifice că Omicron produce cazuri mai grave de COVID-19, deşi creşterea numărului de spitalizări în ţările unde prezenţa sa este foarte mare, precum Africa de Sud sau Marea Britanie, confirmă că este o variantă a coronavirusului capabilă să exercite o presiune îngrijorătoare asupra sistemelor sanitare.

OMS reiterează că datele preliminare indică un pericol mai mare de infectare cu varianta Omicron între cei vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală, astfel încât riscul asociat noii variante continuă să fie „foarte ridicat”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.