OMS: Investițiile în securitatea globală în domeniul sănătății, prioritare la 40 de ani de la eradicarea variolei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comemorat împlinirea a 40 de ani de la eradicarea variolei. În decembrie 1979, experții OMS au confirmat că boala nu mai există. Cinci luni mai târziu, în mai 1980, cea de-a 33-a Adunare Mondială a Sănătății a emis declarația oficială potrivit căreia „lumea și toate popoarele sale au câștigat libertatea împotriva variolei”.

O plachetă comemorativă a fost dezvelită la sediul OMS din Geneva, în aceeași sală de ședințe în care, cu patru decenii în urmă, cei 19 membri ai Comisiei globale pentru certificarea eradicării variolei au făcut anunțul așteptat de o lume întreagă.

”Variola este singura boală umană care a fost eradicată – o mărturie a ceea ce putem realiza atunci când toate națiunile lucrează împreună. Când vine vorba de boli ce pot duce la epidemii, avem o responsabilitate comună și un destin comun. Cu această placă, comemorăm eroii din întreaga lume care și-au unit forțele pentru a lupta împotriva variolei și au depus eforturi pentru ca generațiile viitoare să fie în siguranță”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Programe de imunizare puternice pentru acoperirea universală a sănătății

 

Programul de succes de eradicare a variolei a generat cunoștințe vitale, dar și instrumente în domeniul supravegherii bolilor, a demonstrat beneficiile vaccinării inelare și a deschis calea pentru lupta împotriva altor boli, precum poliomielita și virusul Ebola.

De asemenea, a permis punerea bazelor unor programe naționale de imunizare mai puternice la nivel mondial, care au stat la baza înființării asistenței medicale primare în multe țări.

Pentru a marca patru decenii de la eradicarea variolei, OMS și partenerii săi au demarat o companie care e va derula timp de un an și în care se va vorbi despre eradicarea variolei, dar și despre conștientizarea necesității continuării luptei împotriva poliomielitei și a altor boli.

 

Variola, o boală care a ucis sute de milioane de oameni

 

Până la eradicare, variola a afectat întreaga planetă timp de cel puțin trei mii de ani, ucigând 300 de milioane de oameni doar în secolul XX. Ultimul caz cunoscut de variolă a fost raportat în Somalia în anul 1977.

În mai 2020, la Adunarea Mondială a Sănătății, se va deschide o expoziție care va marca momentul eradicării variolei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.