OMS lansează aplicația digitală care va ajuta la îngrijirea mai bună a persoanelor în vârstă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un pachet de instrumente care include o aplicație digitală care să-i ajute pe asistenții medicali și sociali să le asigure o mai bună îngrijire persoanelor în vârstă.

Aplicația digitală interactivă inovatoare cunoscută sub denumirea “WHO ICOPE Handbook App” oferă îndrumări practice pentru a aborda condițiile prioritare, inclusiv limitările de mobilitate, malnutriția, pierderea vederii și auzului, declinul cognitiv, simptomele depresive și asistență socială și suport, spun reprezentanții OMS.

Folosită împreună cu un pachet de instrumente, inclusiv un nou manual, aplicația va accelera instruirea personalului medical și a asistenților sociali pentru a rezolva mai bine nevoile diverse ale persoanelor în vârstă.

„Este esențial ca serviciile pentru persoanele în vârstă să fie incluse în pachetele de îngrijire medicală universală. În același timp, trebuie să existe o bună coordonare între sănătate și serviciile sociale pentru a oferi îngrijiri optime atunci când este nevoie. Noul pachet de instrumente sprijină îmbătrânirea sănătoasă cu un model de îngrijire centrat pe persoană și coordonat ”, spune dr. Anshu Banerjee, directorul departamentului de sănătate maternă, nou-născut, copil și adolescent al OMS.

 

Până în 2050, numărul persoanelor în vârstă se va tripla

 

Datele OMS arată că populația lumii îmbătrânește într-un ritm rapid. Până în 2050, una din cinci persoane va avea peste 60 de ani. Numărul celor peste 80 de ani este prevăzut să se tripleze în următorii 30 de ani, de la 143 milioane în 2019 la 426 milioane în 2050.

„O astfel de inovație va permite persoanelor în vârstă să continue să facă lucrurile pe care le apreciază și să prevină izolarea socială și dependența de îngrijire. Intervenția în zonele în care trăiesc persoanele în vârstă, cu participarea activă a comunității și a persoanelor în vârstă în sine, este esențială pentru un plan personalizat de îngrijire.”, declară dr. Islene Araujo de Carvalho, din conducerea grupului OMS privind îmbătrânirea și îngrijirea integrată.

Pachetul de instrumente „Îngrijire integrată pentru persoanele în vârstă” este rezultatul a doi ani de consultări ample cu experți de frunte și părți interesate, inclusiv reprezentanți ai societății civile, mai arată OMS.

Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă susțin că dezvoltarea va fi realizabilă numai dacă este incluzivă pentru oameni de toate vârstele. Abilitarea persoanelor în vârstă și posibilitatea participării depline a acestora și incluziunea socială în sănătate bună sunt modalități de a reduce inegalitățile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.