Pentru a ajuta țările să se pregătească mai bine pentru viitoarele pandemii, OMS a lansat o nouă inițiativă care oferă îndrumări privind planificarea integrată de a răspunde oricărui agent patogen respirator, cum ar fi gripa sau coronavirusul.
Noua Inițiativă de pregătire și reziliență pentru amenințări emergente , sau PRET, încorporează cele mai recente instrumente și abordări pentru învățarea comună și acțiunea colectivă stabilite în timpul pandemiei de COVID-19 și a altor urgențe recente de sănătate publică.
Prin intermediul inițiativei, OMS va folosi o abordare a modului de transmitere pentru a ghida țările în planificarea pandemiei, având în vedere că multe capacități și capacități sunt comune în rândul grupurilor de agenți patogeni. PRET răspunde apelului pentru îndrumări tehnice și sprijin pentru promovarea și consolidarea pregătirii și răspunsului integrat, așa cum este subliniat în rezoluțiile Adunării Mondiale a Sănătății.
Având în vedere pandemia COVID-19 în curs și posibila amenințare a gripei aviare, acest modul va permite țărilor să-și revizuiască, să testeze și să-și actualizeze în mod critic eforturile de planificare a pandemiei respiratorii pentru a se asigura că au capacitățile funcționale și capacitățile existente.
Pandemia COVID-19 și alte urgențe de sănătate au arătat că țările trebuie să fie pregătite din punct de vedere operațional pentru a răspunde amenințărilor legate de bolile infecțioase, cu planuri de pregătire personalizate în mână și o mai bună coordonare și colaborare cu alte sectoare precum agricultura.
Primul modul al Inițiativei PRET se concentrează pe agenții patogeni respiratori, inclusiv gripa, coronavirusurile și virusul sincițial respirator
„Activitățile de pregătire, prevenire și răspuns nu trebuie să fie exclusiv domeniului de sănătate”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Așa cum urgențele de sănătate au impact în multe sectoare, la fel trebuie să eforturile noastre de pregătire și răspuns să acopere sectoare, discipline și agenți patogeni. De asemenea, este esențial ca angajamentul comunității și echitatea să fie centrul eforturilor noastre, în special pentru acele populații care sunt marginalizate și cele mai expuse riscului.”
PRET este o evoluție a abordării OMS față de pregătirea pentru pandemie prin aplicarea unui mod de lentilă de transmitere, mai degrabă decât concentrarea asupra bolilor specifice. OMS va continua să dezvolte și să difuzeze îndrumări cu privire la anumite boli, după cum este necesar.
Lansarea inițiativei are loc în ultima zi de întâlniri cu peste 120 de persoane care reprezintă statele membre, partenerii și secretariatul OMS, pentru a defini calea de urmat pentru PRET, inclusiv dezvoltarea unei foi de parcurs de implementare la nivel mondial pentru pregătirea pentru pandemie de patogeni respiratori.
Un proces în desfășurare pentru a identifica următorul grup de agenți patogeni – cum ar fi arbovirusurile care urmează să fie abordate în cadrul acestei inițiative – va urma prioritățile identificate prin cele zece propuneri de consolidare a arhitecturii globale pentru pregătirea, răspunsul și reziliența pentru situații de urgență în sănătate (HEPR).
Inițiativa PRET introduce o nouă eră pentru pregătirea pentru pandemie și reprezintă o evoluție a activităților de bază ale OMS pentru a sprijini toate statele membre în consolidarea capacităților și capacităților de pregătire, prevenire și răspuns pentru situații de urgență medicală. Inițiativa poate servi și la operaționalizarea obiectivelor și prevederilor Acordului privind pandemia, care este în prezent în curs de negociere de statele membre ale OMS.
Îndemn la acțiune
Acest apel la acțiune a fost lansat la Preparedness and Resilience for Emerging Threats (PRET) – Reuniunea globală pentru viitoarele pandemii de patogeni respiratori, care a avut loc în perioada 24-26 aprilie 2023 la Geneva, Elveția.
„OMS, statele membre și partenerii lucrează împreună pentru a identifica și implementa acțiuni prioritare pentru a consolida pregătirea națională, regională și globală pentru pandemii și amenințările emergente cu boli infecțioase. Recunoaștem rolul comunităților și al tuturor sectoarelor și necesitatea unui impuls armonizat și susținut pentru a pune capăt ciclului de panică și neglijare care este prea frecvent în pregătirea și răspunsul la pandemie.
Reamintim lecții din epidemiile și pandemiile anterioare, în special cele cauzate de agenții patogeni respiratori. Acești agenți patogeni au și vor continua să reprezinte o amenințare globală semnificativă, cu potențialul de a provoca morbiditate și mortalitate uriașă, de a copleși sistemele de sănătate, de a destabiliza economia globală și de a exacerba inechitățile, care există în accesul atât la instrumentele de prevenire a pandemiilor, cât și asistență medicală pentru toți oamenii.
Acesta este un apel la acțiune pentru a accelera pregătirea pentru pandemii și amenințări emergente la nivel global. Pregătirea eficientă se bazează pe o planificare solidă și pe acțiuni coordonate” se arată în comunicatul Organizației.
„Răspunsul la pandemia de COVID-19 a demonstrat ce se poate realiza cu angajament politic, implicare comunitară și finanțare. În centrul acestei activități este asigurarea echității pentru a fi pregătiți împreună pentru următoarea pandemie.
Este necesară o acțiune la nivelul întregii societăți pentru a realiza progresele prezentate în acest apel la acțiune. Prin urmare, implementarea ar trebui să consolideze reziliența comunităților; întreține, susține și construiește pe sisteme de rutină; și să beneficieze de capacități mai largi de pregătire și răspuns pentru situații de urgență” – transmite OMS.