OMS lansează primul plan de investiții cu scopul de salva până la 30 de milioane de vieți

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat primul plan strategic de investiții, care ar urma să aibă un impact major asupra sănătății globale și dezvoltării durabile. Acesta se va desfășura pe o perioadă de cinci ani (2019–2023).

 

100 de milioane de ani de viață sănătoasă

 

Potrivit planului de investiții pe care OMS vrea să îl aplice lucrând cu țările partenere și alte instituții internaționale, Organizația ar urma să ajute la salvarea a 30 de milioane de vieți, ar adăuga 100 de milioane de ani de viață sănătoasă pentru populația lumii, iar creșterea economică în țările cu venituri mici și mijlocii s-ar majora cu până la 4% până în anul 2023. Toate aceste obiective vor putea fi îndeplinite printr-o strânsă colaborare dintre OMS și Organizația Națiunilor Unite, GAVI (Alianța vaccinului), Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, TB și malariei și Banca Mondială.

 

Investiție de 14,1 miliarde de dolari

 

Pentru concretizarea acestor rezultate, este nevoie de o investiție de 14,1 miliarde de dolari în perioada 2019–2023, mai exact, de o creștere cu 14% a bugetului de bază al OMS alocat pentru perioada 2018–2019.

„Dorința mea este ca statele membre și alți donatori să mărească proporția de finanțare flexibilă. Mai multe țări au început să facă acest lucru, dar avem nevoie ca toate țările să se angajeze la o finanțare flexibilă. Pentru a ne atinge obiectivele, OMS are nevoie de 14,1 miliarde de dolari în următorii cinci ani sau de aproximativ 2,8 miliarde de dolari pe an. Vânzările de țigări la nivel global anul trecut au fost de 700 de miliarde de dolari. Atât cheltuiesc oamenii pe produse care le distrug sănătatea. Este de 250 de ori mai mult decât cerem noi ca să protejăm și să promovăm cel mai de preț produs de pe pământ – sănătatea umană”, a declarat directorul general OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, la lansarea proiectului de investiții.

 

Trei miliarde de oameni vor avea o viață mai bună

 

Investiția OMS ar duce la îndeplinirea obiectivului din Programul general de lucru al OMS – „triplarea miliardelor”. Conform estimărilor OMS, un miliard de persoane ar putea beneficia de asigurare universală de sănătate, un miliard de oameni vor fi mai bine protejați în cazul urgențelor medicale și încă un miliard de oameni se vor putea bucura de o mai bună sănătate și de bunăstare.

„Nu este vorba doar de investiții într-o instituție. Este vorba despre a investi în oameni, într-o lume mai sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă”, a punctat Tedros Ghebreyesus.

Potrivit reprezentanților OMS, discriminarea în domeniul îngrijirii medicale este inacceptabilă și constituie un obstacol major. Scopul OMS prin aplicarea acestui plan de investiție este să se axeze pe abordările bazate pe egalitate, gen și drepturi prin eliminarea lacunelor în acoperirea serviciilor de sănătate, dar și prin îndrumarea țărilor partenere în a îmbunătăți sănătatea populației.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.