Un nou program lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va oferi tratamente gratuite copiilor bolnavi de cancer din ţările cu venituri mici, având ca obiectiv reducerea semnificativă a mortalităţii și creșterea șanselor de supraviețuire, potrivit unui comunicat de presă al OMS.
Programul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, ce include distribuirea medicamentelor pentru cancerul la copii prin intermediul Platformei globale pentru accesul la medicamente. Primele livrări de medicamente au început deja în Mongolia şi Uzbekistan, două dintre cele şase ţări incluse în programul pilot. Următoarele transporturi de medicamente sunt programate pentru Ecuador, Iordania, Nepal şi Zambia. Se estimează că tratamentele vor ajunge la aproximativ 5.000 de copii în cel puţin 30 de spitale din aceste ţări până la sfârşitul anului.
„Ţările aflate în faza pilot vor beneficia de o aprovizionare neîntreruptă şi gratuită cu medicamente de calitate garantată împotriva cancerului la copii„, a declarat OMS.
Potrivit organizaţiei, ratele de supravieţuire pentru copiii bolnavi de cancer în ţările cu venituri mici sau medii sunt, de obicei, sub 30%, în timp ce în ţările cu venituri mari, acestea ajung la aproximativ 80%. „Prea mult timp, copiii care suferă de cancer nu au avut acces la medicamente care le salvează viaţa„, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Pe măsură ce programul pilot progresează, OMS speră să adauge alte şase ţări în următorii ani, ajungând la un total de 50 de ţări în următoarele cinci până la şapte ani. Scopul este de a beneficia aproximativ 120.000 de copii bolnavi de cancer din ţările cu venituri mici şi medii, reducând astfel semnificativ ratele mortalităţii.
În fiecare an, aproximativ 400.000 de copii dezvoltă cancer, majoritatea dintre aceştia având acces limitat la resurse medicale adecvate, conform datelor OMS. Livrările de medicamente gratuite vor continua şi după faza pilot, iar OMS lucrează la asigurarea sustenabilităţii acestui program pe termen lung.
Această iniţiativă importantă este realizată în parteneriat cu Spitalul de Cercetare Pediatrică St. Jude din Memphis, Statele Unite, care a finanţat lansarea programului cu 194 de milioane de euro.