OMS: Marea Britanie și-a pierdut statutul de țară în care a fost eradicată rujeola

După 231 de cazuri confirmate în primul trimestru din 2019, Marea Britanie și-a pierdut statutul de țară în care a fost eradicată rujeola, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Virusul fusese declarat eliminat din Regatul Unit în urmă cu trei ani.

În acest context, premierul britanic Boris Johnson a făcut apel la liderii din sănătate să reînnoiască eforturile pentru a se asigura că 95% din populație a făcut ambele doze de vaccin care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Datele din prezent arată că 87,2% dintre copiii din Marea Britanie au făcut cea de-a doua doză de vaccin, în comparație cu 88,6% în 2014-2015.

„Rujeola este cea mai infecțioasă boală existentă. Chiar și o singură persoană care călătorește înapoi într-o zonă cu o rată de vaccinare mai scăzută poate duce la un focar. Orice persoană care nu a primit ambele doze de vaccin ROR se află întotdeauna la risc”, declară Mary Ramsay, de la Direcția de Sănătate Publică din Anglia.

Ca să îmbunătățească rata de vaccinare, Serviciul Național de Sănătate din Anglia (NHS England) le va cere tuturor medicilor de familie să promoveze programe de recuperare vaccinală. Totodată, autoritatea plănuiește să-și actualizeze site-ul, astfel încât să răspundă informațiilor eronate despre vaccinuri.

 

Care este situația în România

 

Numărul total de cazuri de rujeolă raportate în România de la începutul epidemiei și până la 23 august este de 18.145. În aceeași perioadă au fost înregistrate 64 de decese. Cele mai multe cazuri de infecție cu virus  rujeolic au fost la copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani (6.095 de cazuri).

În România, imunizarea cu prima doză de vaccin ROR a scăzut în ultimii ani de la aproximativ 95% la 90%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.