OMS: Moratoriu pentru cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită un moratoriu pentru cea de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie, a declarat miercuri șeful său Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Solicitarea vine în contextul în care există o diferență majoră în ceea ce privește vaccinarea în țările dezvoltate și cele sărace, potrivit Reuters.

Apelul la un moratoriu este cea mai puternică declarație făcută într-un moment în care țările deliberează necesitatea unor rapeluri pentru a combate răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului.

”Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Țările cu venituri ridicate au administrat aproximativ 50 de doze pentru fiecare 100 de persoane în luna mai, iar acest număr s-a dublat de atunci, potrivit OMS. Țările cu venituri mici au reușit să administreze doar 1,5 doze pentru fiecare 100 de persoane, din cauza lipsei de aprovizionare.

”Avem nevoie de o inversare urgentă a majorității vaccinurilor care se îndreaptă către țările cu venituri ridicate către statele cu venituri mici”, a mai spus oficialul OMS.

Pentru a contracara răspândirea variantei Delta, unele țări au început să folosească sau au început să cântărească nevoia de doze de rapel, chiar dacă oamenii de știință dezbat încă necesitatea sau nu a unei doze suplimentare.

”Faptul că vaccinăm adulții sănătoși cu o doză de rapel de vaccinuri COVID-19 este un mod de gândire miop”, a spus Elin Hoffmann Dahl, consilier medical pentru boli infecțioase în cadrul campaniei de acces la Medecins Sans Frontieres.

”Odată cu apariția de noi variante, dacă vom continua să lăsăm majoritatea lumii nevaccinată, cu siguranță vom avea nevoie de vaccinuri ajustate în viitor”, a spus Dahl pentru Reuters.

Săptămâna trecută, președintele israelian Isaac Herzog a primit a treia lovitură de vaccin coronavirus, lansând o campanie de administrare a dozelor de rapel persoanelor cu vârsta peste 60 de ani din țară.

Statele Unite au semnat în iulie un acord cu Pfizer și partenerul german BioNTech pentru a cumpăra 200 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19 pentru a ajuta la vaccinarea pediatrică, precum și la posibilele lovituri de rapel.

Autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din SUA încă evaluau necesitatea unei doze de rapel.

Ungaria a anunțat luni că a început programările pentru a treia doză de vaccin, fiind prima țară din Uniunea Europeană. Cei eligibili vor putea să facă a treia doză la o distanță de peste 5 luni după a doua.

Tedros a cerut liderilor G20 să ia angajamente concrete pentru a sprijini obiectivele globale de vaccinare ale OMS, pentru ca producătorii de vaccinuri să acorde prioritate COVAX și pentru toți cei cu influență care să susțină apelul la moratoriu pentru rapeluri, informează CNN.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.