OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat, vineri, că nu poate, în lipsa unor ”date adecvate”, să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, după ce Franţa a anunțat că persoanele sub 55 de ani, care au fost inoculate cu o primă doză din serul AstraZeneca, la rapel vor primi un vaccin diferit, informează AFP.

”Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut” şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că ”interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.

Margaret Harris a amintit că este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare.

Purtătoarea de cuvânt a mai subliniat că experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-COVID-19.

Persoanele cu vârsta sub 55 de ani din Franţa, vaccinate împotriva COVID-19 cu AstraZeneca la prima doză, vor primi a doua doză cu un alt ser, Pfizer sau Moderna, a anunţat, vineri, Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa (HAS).

Măsura vizează 533.000 de persoane din Franţa, potrivit HAS. Autoritatea a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 55 de ani pe 19 martie din cauza unor cazuri rare de tromboze (cheaguri sangvine) raportate în Europa. Anterior, au existat persoane, în special din domeniul sanitar, care au primit o primă doză din acest vaccin utilizat de la începutul lui februarie.

”Pentru aceste persoane, recomandăm de astăzi administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager” pentru a doua doză, cu un interval de 12 săptămâni între cele două, a precizat preşedintele HAS, Dominique Le Guludec, cu prilejul unei videoconferinţe.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.