OMS: Numărul cazurilor de mpox continuă să crească în mai multe ţări africane

Numărul cazurilor de mpox este în creştere în mai multe ţări africane, boala virală, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”, continuând să se răspândească, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cel mai recent raport al său privind situaţia mpox, OMS a declarat că Guineea, din Africa de Vest, a raportat pentru prima dată un caz de infectare cu această boală, în timp ce Republica Democratică Congo (RDC) din Africa Centrală este ţara cea mai afectată, informează DPA, citată de Agerpres.

Anul acesta, 85% din cele aproximativ 6.600 de cazuri de mpox confirmate prin teste de laborator au fost înregistrate în RDC.

În Africa, 32 de persoane confirmate cu mpox au murit în acest an, dintre care 25 în RDC.

Din cauza unei lipse frecvente a capacităţii de testare, doar 37% dintre cazurile suspecte din ţară sunt testate, a declarat OMS. Suspiciunea a fost confirmată în circa 55% din cazuri, a precizat organizaţia.

Ţările raportează către OMS numărul de cazuri suspecte, însă aceste cifre sunt doar parţial concludente din cauza testării insuficiente.

Campaniile de informare ar putea să crească nivelul de îngrijorare cu privire la mpox şi să determine mai multe persoane cu erupţii cutanate să viziteze clinicile.

Numărul de cazuri suspecte în 2024 a crescut cu aproximativ 7%, ajungând la 31.500 într-o săptămână până la data de 22 septembrie.

Ţara vecină şi mult mai mică Burundi este şi ea din ce în ce mai afectată. De la începutul epidemiei, în iulie, au fost raportate 1.879 de cazuri suspecte, dintre care 80% după 12 august.

În Burundi sunt efectuate mult mai multe teste comparativ cu RDC, aproximativ 93% dintre cazurile suspecte fiind investigate suplimentar. Suspiciunea unei infecţii cu mpox a fost confirmată în aproximativ 40% din cazuri.

Aproximativ o treime dintre persoanele afectate sunt copii cu vârsta sub cinci ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.