OMS: Numărul persoanelor care beneficiază în prezent de cel puțin o măsură de control al consumului de tutun a crescut de peste patru ori

Chiar dacă multe țări fac progrese în ceea ce privește lupta împotriva tutunului, un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că unele state nu abordează consumul de nicotină și a produselor din tutun și nu le reglementează.

Comparativ cu anul 2007, numărul persoanelor care beneficiază în prezent de cel puțin o măsură de control al consumului de tutun, dintre cele recomandate de OMS, a crescut de peste patru ori, informează OMS într-un comunicat de presă.

”Aproximativ 5,3 miliarde de persoane sunt acum acoperite de cel puțin una dintre aceste măsuri – de peste patru ori mai mult – față de 1 miliard de persoane care au fost acoperite în 2007. Peste jumătate din toate țările și jumătate din populația lumii sunt acum acoperite de cel puțin două măsuri MPOWER la cel mai înalt nivel de realizare. Acest lucru reflectă o creștere de 14 țări și cu aproape un miliard de persoane de la ultimul raport din 2019”, se arată în comunicat.

Cele șase măsuri MPOWER monitorizează consumul de tutun și măsurile preventive, protejarea oamenilor de fumul de tutun, oferirea de ajutor pentru a renunța la fumat, informare în ceea ce privește pericolele tutunului, aplicarea interdicțiilor privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea, precum și creșterea impozitelor pe tutun.

Mai mult de jumătate din populația lumii este expusă produselor din tutun cu avertismente grafice pentru sănătate. Cu toate acestea, unele măsuri, cum ar fi majorarea impozitelor pe tutun, au fost instalate lent, iar 49 de țări rămân fără adoptarea niciunei măsuri MPOWER.

Pentru prima dată, raportul din 2021 prezintă date noi despre sistemele electronice de livrare a nicotinei, cum ar fi „țigările electronice”. Aceste produse sunt adesea comercializate copiilor și adolescenților, folosind mii de arome atrăgătoare și afirmații înșelătoare cu privire la produse.

Potrivit OMS, copiii care folosesc aceste produse sunt de până la trei ori mai predispuși să utilizeze produse din tutun în viitor. Pe fondul acestei îngrijorări, OMS recomandă guvernelor să pună în aplicare reglementări pentru a opri nefumătorii să înceapă să le folosească, pentru a preveni renormalizarea fumatului în comunitate și pentru a proteja generațiile viitoare.

”Nicotina creează dependență. Sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt dăunătoare și trebuie să fie mai bine reglementate”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

”În cazul în care acestea nu sunt interzise, ​​guvernele ar trebui să adopte politici adecvate pentru a-și proteja populațiile împotriva daunelor produse de sistemele electronice de livrare a nicotinei, și pentru a preveni adoptarea lor de către copii, adolescenți și alte grupuri vulnerabile.”, a mai atras atenția acesta.

În acest moment, 84 de țări nu au mijloace de protecție pentru a proteja împotriva proliferării nereglementate a sistemelor electronice de livrare a nicotinei. De altfel, 32 de țări au interzis vânzarea sistemelor electronice de livrare a nicotinei (ENDS). Alte 79 de state au adoptat cel puțin o măsură parțială pentru a interzice utilizarea acestor produse în locuri publice, pentru a interzice publicitatea, promovarea și sponsorizarea acestora sau pentru a solicita afișarea avertismentelor de sănătate pe ambalaje.

Michael R. Bloomberg, ambasador global al OMS pentru boli netransmisibile și fondator al filantropiilor Bloomberg, a declarat că: „Mai mult de 1 miliard de oameni din întreaga lume fumează încă. Și pe măsură ce vânzările de țigări au scăzut, companiile de tutun au comercializat agresiv produse noi – cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit – și au făcut presiuni asupra guvernelor pentru a le limita reglementările. Scopul lor este simplu: să agațeze o altă generație de nicotină. Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple ”.

Dr. Rüdiger Krech, Director al Departamentului de Promovare a Sănătății la OMS, a subliniat provocările asociate cu reglementarea lor. „Aceste produse sunt extrem de diverse și evoluează rapid. Unele sunt modificabile de către utilizator, astfel încât concentrația de nicotină și nivelurile de risc sunt dificil de reglat. Altele sunt comercializate ca „fără nicotină”, dar, atunci când sunt testate, conțin adesea ingredientul care creează dependență. Distingerea produselor care conțin nicotină de non-nicotină, sau chiar de unele produse care conțin tutun, poate fi aproape imposibilă. Acesta este doar un mod în care industria subversează și subminează măsurile de control al tutunului. ”

Proporția persoanelor care consumă tutun a scăzut în majoritatea țărilor, dar creșterea populației înseamnă că numărul total de persoane care fumează a rămas încă ridicat. În prezent, din aproximativ 1 miliard de fumători la nivel global, aproape 80% trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Tutunul este responsabil pentru moartea a 8 milioane de oameni pe an, inclusiv a 1 milion de oameni din cauza fumatului pasiv.

În timp ce țigările electronice ar trebui reglementate pentru a maximiza protecția sănătății publice, controlul tutunului trebuie să rămână concentrat pe reducerea consumului de tutun la nivel global. MPOWER și alte măsuri de reglementare pot fi aplicate și pentru țigările electronice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.