OMS: O boală continuă să ucidă sute de mii de oameni anual. Un copil își pierde viața la fiecare două minute

Circa 409.000 de oameni la nivel global, majoritatea bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii, au fost uciși de malarie anul trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Accesul întrerupt în timpul pandemiei de coronavirus la serviciile destinate să combată malaria va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise decât de COVID-19 în Africa subsahariană, a avertizat, luni, OMS.

Potrivit celui mai recent raport al OMS, în 2019 s-au înregistrat 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global. În ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei Covid-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.

„COVID-19 amenință să deraieze în continuare eforturile noastre de a învinge malaria, în special tratarea persoanelor cu boala. În ciuda impactului devastator pe care COVID-19 l-a avut asupra economiilor africane, partenerii internaționali și țările trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că resursele sunt acolo pentru a extinde programele de malarie care fac o astfel de diferență în viața oamenilor.”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. citat într-un comunicat de presă.

Jumătate din populația globului este expusă riscului

Unele dintre ţările africane cele mai afectate de malarie s-au străduit să facă progrese semnificative începând cu 2016. Din cauza transmiterii continue a malariei prin intermediul ţânţarilor la nivel mondial, jumătate din populaţia globului este expusă riscului de a contracta boala. Boala ucide un copil la fiecare două minute.

Activitatea OMS privind malaria este ghidată de Strategia tehnică globală pentru malarie 2016-2030 (GTS), aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2015. Strategia include patru obiective globale pentru 2030. Obiectivele pentru 2030 sunt: reducerea incidenței cazurilor de malarie cu cel puțin 90%, reducerea ratelor mortalității malariei cu cel puțin 90%, eliminarea malariei în cel puțin 35 de țări și prevenirea unei reapariții a malariei în toate țările care sunt fără malarie.

Astăzi, marea majoritate a cazurilor de malarie se înregistrează în Africa subsahariană, dar boala afectează şi Asia, America Latină, Orientul Apropiat şi Europa. În Africa apar mai mult de 90% din cazurile de malarie din lume.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.