OMS: Oamenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat. Cantitatea recomandată de OMS în ceea ce privește aportul zilnic de sare este de 5g, însă majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.

Un consum ridicat de sare prezintă și un risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, afecțiuni care ucid aproximativ 3 milioane de oameni în fiecare an.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou set de repere globale pentru nivelurile de sodiu în peste 60 de categorii de alimente. Aceste repere vor ajuta țările să reducă conținutul de sodiu din alimente pentru a îmbunătăți dietele și a salva vieți.

”Reperele globale de sodiu ale OMS pentru diferite categorii de alimente” este un ghid pentru țări și industrie pentru a reduce conținutul de sodiu în diferite categorii de alimente procesate. În întreaga lume, consumul de alimente procesate este o sursă de sodiu în creștere rapidă, potrivit unui comunicat de presă al OMS.

”În mod confuz, produsele alimentare procesate similare conțin adesea cantități diferite de sodiu în diferite țări. Punctele de referință globale armonizate ale OMS vor arăta țărilor cum își pot reduce progresiv obiectivele, pe baza mediilor lor alimentare locale și vor încuraja industria să reducă în consecință conținutul de sodiu din alimentele procesate și să avanseze către obiectivul OMS de reducere cu 30% a aportului global de sare / sodiu până în 2025”, se arată în comunicat.

”Majoritatea oamenilor nu știu cât sodiu consumă sau nu cunosc riscurile pe care le prezintă”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

”Avem nevoie ca țările să stabilească politici de reducere a consumului de sare și să ofere oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegerile alimentare adecvate. De asemenea, avem nevoie de industria alimentară și a băuturilor pentru a reduce nivelurile de sodiu din alimentele procesate. Noile repere ale OMS oferă țărilor și industriei un punct de plecare pentru revizuirea și stabilirea politicilor de transformare a mediului alimentar și de salvare a vieților”, a mai spus directorul general OMS.

Reperele globale de sodiu ale OMS vizează o gamă largă de categorii de produse alimentare procesate și ambalate, care contribuie în mod semnificativ la diete excesiv de sărate. Pâinea prelucrată și ambalată, gustările sărate, produsele din carne și brânza se numără printre categoriile de produse alimentare cu un conținut ridicat de sodiu identificate pentru noile repere globale.

”Reducerea conținutului de sodiu prin reformularea alimentelor procesate este o strategie dovedită de reducere a aportului populațional de sodiu, în special în locurile în care consumul de alimente procesate este ridicat. De asemenea, poate împiedica alimentele procesate să devină o sursă majoră de sodiu în țările în care consumul acestor alimente fabricate poate crește rapid”, se mai arată în comunicatul OMS.

În Regatul Unit, consumul de sare pentru adulți a scăzut cu aproximativ 15% între 2003 și 2011, indicând faptul că stabilirea obiectivelor în mai multe categorii de alimente poate realiza reduceri semnificative ale consumului de sodiu.

”Accesul la alimente sănătoase la prețuri accesibile este extrem de important pentru toți oamenii din fiecare țară”, a declarat dr. Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lives, o inițiativă a strategiilor vitale.

”Aceste repere globale sunt un prim pas important. Pe măsură ce gusturile consumatorilor se adaptează și tehnologia avansează, guvernele țărilor și OMS le pot reduce în mod constant în timp, până la atingerea obiectivelor de reducere a sodiului populației. Când reducem treptat sodiul, mâncarea noastră va avea un gust minunat și doar inimile noastre vor cunoaște diferența!”, a mai spus Frieden.

Aceste noi repere se lansează într-un an decisiv pentru politica alimentară și nutrițională. Summitul ONU privind sistemele alimentare din septembrie și Summitul privind nutriția pentru creștere din decembrie vor convoca o gamă largă de părți interesate pentru a transforma sistemele alimentare, oferind oportunități pentru eforturile naționale, regionale și globale de îmbunătățire a mediului alimentar și de a lua angajamente, inclusiv pentru a limita cantitatea de sodiu în conținutul alimentelor procesate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.