Peste 2,5 de milioane de oameni pe an, adică cinci pe minut sau 7.000 pe zi, mor în spitalele din lume din cauza efectelor adverse prevenibile. Este avertismentul transmis de Miljana Brkić, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății, la o conferință dedicată siguranței pacientului organizată de Agenția Națională pentru Management Calității în Sănătate (ANMCS).
Astfel, evenimentele adverse provocate de nerespectarea normelor de siguranță ar putea fi una dintre principalele 10 cauze ce duc la deces sau dizabilități în lume.
Problema este mai accentuată în țările sărace, însă chiar și în cele cu venit mare, 1 din 10 pacienți are de suferit în timp ce primește îngrijiri medicale.
Principala cauză o reprezintă erorile de medicație și complicațiile apărute în timpul intervențiilor chirurgicale.
Direcții pentru îmbunătățirea siguranței pacientului
Reprezentantul OMS a transmis și o serie de direcții pentru îmbunătățirea siguranței pacientului:
Pacientul trebuie să fie implicat, să pună întrebări, să ofere un istoric medical corect
Organizațiile de pacienți trebuie să promoveze vocile pacienților și să militeze pentru respectarea normelor de siguranță
Asociațiile profesionale și organizațiile internaționale trebuie să promoveze siguranța pacientului și să ofere oportunități de a învăța și de dezvoltare
Medicii să implice pacienții, să aibă o dezvoltare profesională continuă, să creeze deschidere și transparență în practica de zi cu zi
Factorii de decizie să investească în siguranța pacientului, atât pentru eficiență financiară, cât și pentru salvarea de vieți, făcând din siguranța pacientului o prioritate
Instituțiile academice să ofere cercetări privind siguranța pacientului și să includă siguranța pacientului în curiculă.
Mesajele autorităților
”Campania din acest an, cu tema Îngrijire medicală în condiții de siguranță, își propune conștientizarea, atât a profesioniștilor din domeniul serviciilor de sănătate, cât și a pacienților, asupăra necesității dezvoltării culturii siguranței pacientului în sistemul de sănătate din România”, a transmis Consilierul la Departamentul de Sănătate al Administraţiei Prezidenţiale, dr. Diana Păun. ”Siguranța pacienților presupune, deopotrivă, informare și implicare a pacientului (…), dar și promovare și responsabilizare a tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar – de la cadrele medicale, la personalul de conducere și administrativ și toate categoriile de lucrători din sistemul de sănătate – prin educație, prin formare, atât la nivel universitar sau postuniversitar și chiar la locul de muncă”, a adăugat ea.
”Trăim într-o țară unde statisticile ne arată că peste 80.000 de decese probabil că ar fi putut fi evitate, dacă am fi fost pregătiți pentru a gestiona această problemă”, a subliniat președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Laszlo Attila. ”Avem probleme de a ști cum stăm (…). Avem probleme majore privind distribuția geografică a serviciilor pe care le acordăm, niște inegalități enorme. Avem probleme legate de sustenabilitatea acestor măsuri atunci când încercăm să le implementăm”, a adăugat el.
Modificări privind siguranța pacientului
În aceste condiții, el a anunțat o serie de modificări pe care le pregătesc autoritățile. ”Intenția noastră este de a ajunge într-un final la un sistem de finanțare bazat pe rezultat. Aceasta presupune un set de măsuri din partea fiecărei părți implicate în acest domeniu, atât pacientul care trebuie să fie informat și educat și să știe care sunt regulile, care sunt posibilitățile sale (…). Veți asista , într-un orizont de timp rezonabil, la modificări privind traseul pacientului”, a afirmat Laszlo Attila.
El a mai evocat și modificări privind disciplina actului medical. ”Aici mă refer la modalitățile de finanțare a programelor naționale. Aș face referire la obligativitatea prezenței de registre electronice la pacienți”, a mai spus oficialul, precizând că, în curând, vor apărea și indicatorii de performanță anunțați în urmă cu câteva luni.
Studiu privind gradul de satisfacție a pacientului
”Ne-a cam surprins ceea ce am constatat”, a spus Laszlo Attila despre rezultatele unui studiu început în aprilie 2010, pentru a măsura gradul de satisfacție a pacienților față de instituțiile și serviciile medicale. Potrivit lui, principala plângere o reprezintă lipsa curățeniei, pe al doilea loc este alimentația, pe al treilea nerespectarea programărilor, iar pe al patrulea lipsa de informare a pacientului.
La rândul său, președintele ANMCS, Vasile Cepoi, a atras atenția că una dintre problemele care persistă în sistemul medical din România este tendința spitalelor de a se conforma numai formal cerințelor standardelor.