OMS: Prevenția, cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) informează că între 30% și 50% dintre toate cazurile de cancer pot fi prevenite, prevenția fiind cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului.

Astfel, OMS lucrează cu statele membre pentru a consolida politicile și programele naționale pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a reduce expunerea la factorii de risc de cancer și, de asemenea, pentru a se asigura că oamenii beneficiază de informațiile și sprijinul de care au nevoie pentru a adopta un stil de viață sănătos.

Pentru a consolida eforturile naționale de a aborda povara cancerului și a altor boli netransmisibile, Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013-2020 oferă un plan pentru reducerea mortalității premature din cauza afecțiunilor netransmisibile până în 2025, prin țintirea multor dintre factori de risc, precum:

  1. Fumatul

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer. La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai mare factor de risc care poate fi evitat pentru mortalitatea prin cancer și ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, prin cancer și a alte boli. Aproape 80% dintre cei 1,1 miliarde de fumători din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

  1. Inactivitatea fizică, factorii dietetici, obezitatea și supraponderalitatea

Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de esofag, colorectal, sân, endometru și rinichi. Activitatea fizică regulată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o dietă sănătoasă pot preveni apariția unor astfel de afecțiuni maligne. Excesul de masă corporală a fost responsabil pentru 3,4% dintre cazurile de cancer în 2012, inclusiv 110.000 de cazuri de cancer de sân pe an.

  1. Consumul de alcool

Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sân. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată. În 2016, cancerele cauzate de alcool au fost estimate a fi responsabile pentru 400.000 de decese în întreaga lume, predominant în rândul bărbaților.

  1. Infecții

Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi hepatita și virusul papiloma uman (HPV), sunt responsabile pentru până la 25% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii. Sunt disponibile vaccinuri pentru virusul hepatitei B și unele tipuri de HPV și pot reduce riscul de cancer de ficat și, respectiv, de col uterin.

  1. Poluarea mediului

S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, dintre care 6% au fost decese cauzate de cancer pulmonar. În plus, aproape 4 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului casnic din cauza gătitului cu combustibili solizi și kerosen.

  1. Carcinogeni profesionali

Este bine documentat faptul că agenții cancerigeni profesionali sunt legați cauzal de cancerul pulmonar, mezoteliom și cancerul vezicii urinare. De exemplu, mezoteliomul (cancerul mucoasei exterioare a plămânilor sau a cavității toracice) este cauzat în mare măsură de expunerea la azbest legată de muncă.

  1. Radiația

Expunerea la toate tipurile de radiații ionizante crește riscul apariției diferitelor tipuri de malignitate, inclusiv leucemie și o serie de tumori solide. Riscurile cresc atunci când expunerea are loc la o vârstă fragedă și, de asemenea, atunci când valoarea expunerii este mai mare. Radiațiile ultraviolete (UV), și în special radiațiile solare, sunt cancerigene pentru oameni, provocând toate tipurile majore de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și melanomul. Evitarea expunerii excesive și folosirea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție sunt măsuri preventive eficiente. Dispozitivele de bronzare care emit UV sunt acum clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni pe baza asocierii lor cu cancerele de melanom de piele și oculare.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.