OMS: Protocolul privind apa și sănătatea, un exemplu global de echitate, proiecte, asistență și politici

Instrumentele practice dezvoltate în cadrul Protocolului privind apă și sănătate pot servi drept exemple globale de progres în direcția asigurării acest universale și echitabile pentru toți, transmite OMS într-un comunicat, referindu-se la faptul că, de Zilei Mondiale a Apei(22 martie), în cadrul Conferinței Națiunilor Unite asupra Apei din acest an, țările din Regiunea Europeană a OMS și-au împărtășit experiențele folosind instrumentele Protocolului pentru servicii de apă, salubritate și igienă (WASH) sigure și rezistente la climă, potrivite pentru provocările viitorului.

Numai pe continent, aproximativ 16 milioane de oameni încă nu au încă acces la serviciile de bază de apă potabilă, iar 29 de milioane nu au acces la canalizare de bază; ratele de acoperire variază semnificativ între țări datorită contextelor diverse, dezvăluind disparități geografice, economice și sociale.În timpul deschiderii Conferinței ONU pentru Apă, OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) au cerut tuturor națiunilor să accelereze radical acțiunile pentru a face WASH o realitate pentru toți.

Guvernele din Tadjikistan și Țările de Jos au co-găzduit conferința iar rezultatele sale principale sunt noile angajamente și acțiuni ale guvernelor atât în vederea atingerii Obiectivului 6 de dezvoltare durabilă privind „apă curată și canalizare pentru toți” cât și alte obiective compilate în noua Agendă de acțiune pentru Apă.

Îndemnând guvernele să sporească angajamentul politic Organizația Mondială face un apel puternic pentru mai multe finanțări și investiții în oameni și instituții pentru a încuraja inovațiile WASH

„Lipsa accesului la WASH în condiții de siguranță este devastatoare în unitățile de îngrijire a sănătății”, a spus dr. María Neira, director general adjunct interimar al OMS.

„Facilitățile și practicile de igienă din instituțiile de îngrijire a sănătății sunt nenegociabile, dar nu pot fi asigurate fără investiții sporite în măsuri de bază, care includ apă sigură, toalete curate și deșeuri de îngrijire a sănătății gestionate în siguranță. Trebuie să creștem angajamentul politic pentru gestionarea în siguranță a apei potabile și a canalizării. Avem nevoie, de asemenea, de instrumente eficiente care să ofere un cadru puternic pentru angajamentul față de progrese progresive și responsabilitate. Protocolul european privind apă și sănătate este un exemplu convingător al unui astfel de cadru și poate servi drept model pentru replicare și extindere” a completat oficialul.

Protocolul privind apă și sănătate, negociat în 1999 și susținut de OMS/Europa și de Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), abordează aceste provocări continue, fiind primul acord internațional adoptat în mod special pentru a obține o aprovizionare adecvată cu apă potabilă și canalizare pentru toată lumea dar și pentru a proteja eficient resursa folosită, potabilă, sau pentru recreere.

Protocol în acțiune: experiențe din țările europene

OMS/Europa, împreună cu Germania, Ungaria, Portugalia și UNECE, au organizat un eveniment la nivel înalt în cadrul conferinței privind experiența și know-how-ul protocolului, cu accent pe WASH în instituțiile de îngrijire a sănătății și accesibilitatea serviciilor amintite.

Márta Vargha, din Ungaria și președintele Biroului Protocolului privind apă și sănătate, a prezentat instrumentele disponibile și a împărtășit experiența țării sale în promovarea WASH în unitățile de îngrijire a sănătății prin cadrul Protocolului privind apă și sănătate iar, din Germania, Stefan Tidow, Secretarul de Stat pentru Mediu, Conservarea Naturii, Siguranța Nucleară și Protecția Consumatorului, a explicat valoarea adăugată a instrumentelor de management bazate pe riscuri, cu referire în special la ghidul care sprijină comunitățile rurale aprovizionarea cu apă prin planificarea siguranței.

De-asemenea, Benoit Sevcik, Consilier pentru Afaceri Sociale și Sănătate la Ambasada Franței în Statele Unite, și Emma Anakhasyan, de la Women for Water Partnership, au prezentat tabelul de punctaj care sprijină țările să stabilească o linie de bază privind accesul echitabil la programele discutate.

În plus, Hugo Pires, secretarul de stat pentru mediu și Helena Costa, de la Autoritatea de reglementare a serviciilor de apă și deșeuri, din Portugalia, au informat participanții despre modul în care țara și-a stabilit obiective naționale privind accesibilitatea apei și a canalizării, în conformitate cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare durabilă.

Despre beneficiile aderării la Protocolul privind Apa și Sănătate au fost prezentate în cadrul evenimentului de către Nurkan Sadvakassov, președintele Comitetului pentru control sanitar și epidemiologic din Kazahstan.

Anul trecut, a șasea reuniune a părților la Protocolul privind Apă și Sănătate sa concentrat pe rolul central al WASH în abordarea provocărilor pandemiei de COVID-19 și schimbărilor climatice; 300 de delegați reprezentând 47 țări, precum și mai multe agenții ale Națiunilor Unite și parteneri regionali, s-au reunit în noiembrie anul trecut la Geneva, Elveția, pentru a stabili priorități în domeniile precizate pentru următorii ani în regiunea pan-europeană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.