OMS recomandă implicarea sectorului sanitar în strategiile de mediu

Schimbările climatice prezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor, arată un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății. Forul internațional transmite că, în ciuda acestui lucru, sunt prea puține măsuri concrete de combatere a schimbărilor climatice.

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății a fost realizat în 101 țări. Jumătate dintre acestea au elaborat o strategie sau un plan național pentru sănătate și schimbări climatice, însă doar 38 dintre țări au alocat și resursele finaciare pentru a le pune în aplicare parțial și doar una din zece țări a direcționat fonduri suficiente pentru a duce la îndeplinire întreaga strategie.

„Schimbările climatice nu sunt doar o factură pe care generațiile viitoare o vor plăti, sunt un preț pe care oamenii îl plătesc chiar acum, cu sănătatea lor”, a declarat Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. “Este un imperativ moral ca țările să aibă resursele de care au nevoie pentru a acționa contra schimbărilor climatice și să își păstreze sănătatea acum și în viitor”, a adăugat oficialul.

Printre cele mai importante riscuri pentru sănătate ale modificării climei sunt afecțiunile provocate de caniculă, rănirile sau moartea din cauza fenomenelor meteorologice extreme și boli legate de hrană sau apă, cum ar fi holera, febra dengue sau malaria.

Pentru 60% dintre țările participante la studiu, concluziile cercetării nu duc la modificări în alocarea de resurse umane sau financiare pentru a se adapta la noile provocări climatice. Diverse țări au dificultăți în accesarea fondurilor internaționale pentru protejarea populației. Mai mult de trei sferturi nu știu că pot accesa fonduri internaționale, mai mult de 60% raportează dificultăți de comunicare între autoritățile medicale și finanțatori, iar mai mult de jumătate nu au capacitatea de a propune proiecte.

Două treimi din semnatarii Acordului pentru Mediu de la Paris consideră sănătatea drept unul dintre principalele cinci domenii afectate de schimbările climatice, dar acest lucru nu a fost transpus în procese de implementare și de suport.

S-a demonstrat că impactul emisiilor de carbon asupra sănătății ar costa dublu față de implementarea măsurilor Acordului de la Paris. De exemplu, atingerea țintei de zero emisii de carbon până în 2050 ar salva un milion de vieți pe an. Dar mai puțin de un sfert din țări au implementat un sistem de comunicare eficient între decidenții din domeniul sănătății și cei din domeniile cu cel mai mare impact asupra climei, cum ar fi transport, energie electrică sau energie termică.

Organizația Mondială a Sănătății transmite că ar trebui, de urgență, ca sectorul sanitar să fie inclus în strategiile pentru schimbări climatice și că ar trebui asigurate fonduri pentru a fi finanțate schimbările necesare. Iar în eloborarea strategiilor pentru reducerea emisiilor de carbon ar trebui să se țină cont și de efectele acestui lucru asupra sănătății, atrage atenție OMS.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.