OMS: Regulile impuse în maternităţi în pandemie ar putea avea consecinţe fatale pentru copiii născuţi prematuri

Regulile stricte impuse în maternităţi pentru a stopa răspândirea COVID-19 ar putea avea consecinţe fatale pentru copiii născuţi prematuri, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa.

OMS a afirmat că beneficiile medicale ale contactului fizic între părinţi şi bebeluşii lor născuţi prematur depăşesc cu mult riscul reprezentat de coronavirus. Multe ţări au interzis un astfel de contact din cauza pandemiei, în detrimentul copiilor, a adăugat OMS.

Organizaţia recomandă „metoda cangurului” în cazul sugarilor prematuri şi al nou-născuţilor cu greutate scăzută, constând în plasarea copilului direct pe pieptul mamei sau al tatălui cât mai multe ore pe zi posibil. În plus, este recomandat ca aceşti copii să fie alăptaţi.

Un sondaj internaţional în rândul asistenţilor medicali şi al medicilor a constatat că pandemia a condus la restricţii privind contactul bebeluş-părinte. Două treimi din cei 1.120 de respondenţi au declarat că vor separa mama de copil dacă rezultatele testelor pentru COVID-19 sunt pozitive, potrivit Agerpres.

Un calcul efectuat de OMS a constatat că riscul de deces din cauza restricţiilor legate de contact a fost cu 65% mai mare decât riscul ca un copil să contracteze o infecţie letală cu coronavirus în urma acestui contact.

Expertul OMS, Ornella Lincetto, a declarat într-o conferinţă de presă că ţinerea la piept a copilului nu numai că măreşte şansele de supravieţuire pentru bebeluşii prematuri, ci „va reduce ,de asemenea, stresul părinţilor provocat de COVID-19”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.