OMS: Renunțarea la fumat reduce riscurile diabetului și a complicațiilor asociate precum bolile cardiovasculare, insuficiența renală sau chiar pierderea vederii

Studiile sugerează că fumatul influențează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge. Astfel, renunțarea la fumat reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 precum și complicațiile afecțiunii. Pe de altă parte, fumatul crește, de asemenea, riscul de complicații asociate precum bolile cardiovasculare, insuficiența renală sau chiar pierderea vederii; acest viciu afectează capacitatea organismului de a vindeca rănile și crește riscul de amputare a membrelor inferioare, reprezentând o povară semnificativă pentru sistemele de sănătate.
Acestea sunt însă doar o parte dintre motivele pentru care renunțarea la fumat nu înseamnă doar plămâni și inimi mai sănătoase ci constituie și un pas concret în reducerea riscului de diabet de tip 2 – informează Direcția de Sănătate Publică Alba, făcând referire la un nou brief elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Federația Internațională de Diabet (IDF) și Universitatea din Newcastle care dezvăluie că renunțarea la fumat poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 30-40%.

OMS: Diabetul, a noua cauză de deces la nivel global

IDF estimează că 537 milioane de oameni au diabet, un număr care continuă să crească, făcând afecțiunea a noua cauză de deces la nivel global: diabetul de tip 2, una dintre cele mai răspândite boli cronice la nivel mondial, reprezintă peste 95% din toate cazurile de diabet. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 poate fi adesea prevenit – atenționează OMS într-un comunicat.

„Federația Internațională de Diabet încurajează cu tărie oamenii să renunțe la fumat pentru a-și reduce riscul de diabet și, dacă au diabet, pentru a evita complicațiile. Facem apel la guverne să introducă măsuri politice care să descurajeze oamenii de la fumat și să elimine fumul de tutun din toate spațiile publice”, explică prof. Akhtar Hussain, președintele Federației Internaționale de Diabet.

Mesajul este clar: renunțarea la fumat nu înseamnă doar plămâni și inimi mai sănătoase; este, de asemenea, un pas concret în reducerea riscului de diabet de tip 2:

„Profesionistii din domeniul Sănătății joacă un rol vital în motivarea și indrumarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 în călătoria lor de a renunța la tutun. În același timp, guvernele trebuie să facă pasul crucial de a se asigura că toate locurile publice interioare, locurile de muncă și transportul public sunt complet fără fumat. Aceste intervenții sunt garanții esențiale împotriva apariției și progresiei acestei boli precum și a multor altor boli cronice”, a subliiniat dr. Ruediger Krech, director pentru Promovarea Sănătății în cadrul OMS.

Foto: DSP Alba

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.