Pacienții care renunță la fumat cu aproximativ patru săptămâni sau mai mult înainte de o intervenție chirurgicală au un risc mai scăzut de complicații și rezultate mai bune la șase luni după, arată un studiu condus de OMS, Universitatea Newcastle (Australia) și Federația Mondială a Societăților Anesteziștilor (World Federation of Societies of Anaesthesiologists, WFSA).
Mai mult decât atât, pacienții care renunță la tutun sunt mai puțin expuși la riscul de complicații legate de anestezie decât cei care nu renunță.
Aceasta, în condițiile în care fumătorii prezintă un risc semnificativ mai mare decât nefumătorii de complicații post-chirurgicale, inclusiv probleme legate de funcționarea inimii și plămânilor, infecții și vindecare mai lentă a plăgilor chirurgicale.
Astfel, fiecare săptămână fără tutun după primele patru de la renunțare îmbunătățește rezultatele privind sănătatea cu 19%, datorită îmbunătățirii circulației sanguine în corp, către organele principale.
”Raportul oferă dovezi că există avantaje în amânarea intervențiilor chirurgicale minore sau care nu sunt urgențe, pentru a le oferi pacienților ocazia de a renunța la fumat, ceea ce duce la un rezultat mai bun”, a explicat dr. Vinayak Prasad, șeful unității ”No Tobacco” din cadrul OMS.
”Complicațiile după operație prezintă o povară importantă atât pentru furnizorul de servicii medicale cât și pentru pacient. Medicii de familie, chirurgii, asistentele medicale și familiile sunt importanți pentru a susține un pacient să renunțe la fumat, în special înainte de o operație”, a explicat dr. Shams Syed, coordonatorul Unității pentru Calitatea Îngrijilor în cadrul OMS.
OMS încurajează țările să includă programe pentru lăsatul de fumat și campanii educaționale în cadrul sistemelor de sănătate, pentru a ajuta oamenii să renunțe la acest viciu sau pentru a-i încuraja să nu se apuce.