OMS: România, locul opt în UE la consumul de alcool

Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, anunță Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că acest obicei continuă să provoace moartea a sute de mii de oameni în fiecare an. Iar România nu face excepție de la acest obicei, țara noastră clasându-se pe locul opt al clasamentului care include cele 28 de țări ale Uniunii Euroepe plus Norvegia și Elveția.

În medie, un român consumă anual 12,6 litri de alcool pur, iar berea ocupă primul loc în topul băuturilor favorite, urmată de vin și băuturi spirtoase. Campioni la consumul de alcool sunt lituanienii, urmați apoi de cehi, germani și irlandezi.

Topul consumului de alcool în țările europene

  1. Lituania (15 litri de alcool pur/persoană/an)
  2. Cehia (14,4 litri)
  3. Germania (13,4 litri)
  4. Irlanda (13 litri)
  5. Luxemburg (13 litri)
  6. Letonia (12,9 litri)
  7. Bulgaria (12,7 litri)
  8. România (12,6 litri)
  9. Franța (12,6 litri)
  10. Slovenia (12,6 litri)

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

 

Alcoolul ucide 290.000 europeni anual

 

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că țările europene trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul de alcool. Acesta este responsabil pentru moartea a peste 290.000 de europeni în fiecare an, trei sferturi dintre aceste decese fiind provocate de diferite tipuri de cancer, ciroza hepatica și bolile de inimă. Alți 50.000 de oameni își pierd viețile în urma unor accidente rutiere, sinucideri sau crime provocate de consumul de alcool. În rândul tinerilor, unul din patru decese este provocat de asemenea de alcool.

„Consumul de alcool a scăzut în multe țări europene, dar progresele nu se mai văd. Factorii de decizie trebuie să implementeze strategiile despre care știm că sunt eficiente, cum ar fi creșterea prețurilor, limitarea disponibilității și interzicerea publicității. Având în vedere că avem până la 800 de oameni care mor zilnic în anumite părți din regiune, din cauza afecțiunilor cauzate de alcool, trebuie să facem mai mult pentru a continua lupta”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.