OMS: Sănătatea personalului sanitar în pericol, din cauza crizei de echipamente de protecție

Sănătatea personalului sanitar este în pericol, din cauza crizei de echipamente de protecție, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Pe fondul răspândirii Covid-19 la nivel global, a crescut cererea pentru echipamente de protecție. Aceasta nu este însă singura cauză a penuriei. Se cumpără în exces, se fac stocuri și se folosesc greșit, transmite OMS, care cere creșterea cu 40% a producției de echipament de protecție. Guvernele ar trebui să încurajeze industria să crească producția, prin facilitarea exporturilor și distribuției de echipamente și produse medicale.

OMS estimează că în fiecare lună sunt necesare pe plan mondial 89 de milioane de măşti medicale, 76 de milioane de perechi de mănuşi şi 1,6 milioane de ochelari de protecţie. Durează luni de zile până când produsele ajung la cei care au nevoie de ele, iar piața este manipulată și rezervele sunt vândute celui care oferă mai mult.

„OMS a expediat aproape o jumătate de milion de echipamente de protecţie individuală în 47 de ţări, însă stocurile se epuizează cu rapiditate”, a declarat directorul organizaţiei într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

„Suntem preocupaţi de faptul că reacţia ţărilor este compromisă de dezorganizarea gravă şi tot mai mare a ofertei mondiale de echipamente de protecţie individuală, cauzată de creşterea cererii, acumulare şi proasta lor utilizare”, a adăugat directorul OMS.

Această penurie de mănuşi, măşti medicale, ochelari de protecţie şi alte echipamente îi pune în pericol pe medicii şi infirmierele care îi tratează pe pacienţii acestei epidemii, apărută la sfârşitul lunii decembrie în provincia chineză Hubei.

De atunci, au fost recenzate pe plan mondial peste 92.000 de cazuri, din care 3.100 de decese, iar 77 de ţări şi teritorii au fost afectate de epidemia de Covid-19, potrivit unui bilanţ actualizat marţi de jurnaliştii de la AFP în baza unor informaţii transmise de surse oficiale.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, China a înregistrat 129 de cazuri noi, cea mai mică cifră raportată de după data de 20 ianuarie, potrivit OMS.

China a înregistrat „un declin de la începutul lunii ianuarie, un declin regulat”, a declarat marţi în faţa reprezentanţilor presei Maria Van Kerkhove, care face parte dintre experţii ce coordonează reacţia OMS în faţa epidemiei de Covid-19. „Noi suntem de părere că acest declin este real”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.